Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Misstänkte polismördaren gripen

Publicerad 2014-06-06

Jagades av massivt polisuppbåd – höll upp händerna och sa: Jag är klar

Han sköt ihjäl tre poliser och skottskadade två i vansinnesskjutningen i Moncton, Kanada.

Efter en dygnslång jakt kunde polisen till slut gripa den misstänkte Justin Bourque, 24, tidigt i morse, svensk tid.

– Justin kom ut, höll upp sina händer och sa: ”Jag är klar”, säger ett vittne till tv-stationen CBC.

Tre poliser sköts till döds och två skadades i den kanadensiska staden Moncton.

I mer än ett dygn jagades den misstänkte gärningsmannen, 24-årige Justin Bourque, av ett massivt polispådrag.

Nu har han gripits.

”Han är i polisens förvar. Invånare i norra Moncton kan nu lämna sina hem”, twittrade den nationella och federala polismyndigheten RCMP klockan 06.30, svensk tid.

Under tiden den misstänkte massmördaren var på fri fot har de uppmanats hålla sig inomhus och låsa sina dörrar.

”Jag är klar”

Michelle Thibodeau som bor i Moncton har på Twitter skrivit att polisen grep 24-åringen i hennes trädgård, uppger tv-stationen CBC. ”Insatsstyrkan kom till mitt hus och började skrika att han skulle ge upp och det gjorde han. Jag såg det hända", skriver hon bland annat.

– Justin kom ut, höll upp sina händer och sa: ”Jag är klar”, berättar hon för CBC.

Under en presskonferens på fredagen uppgav polisen att 24-åringen var obeväpnad när han greps, men att det fanns vapen i närheten.

Samtidigt berättade man också att det var polismännen David Ross, 32, Fabrice Georges Gevaudan, 45, och Douglas James Larche, 40, som dödades i vansinnesdådet. Polisbefälet Roger Brown var under presskonferensen märkbart tagen när han med gråten i halsen tackade alla inblandade och sa att hans tankar är med offrens anhöriga.

– Nu måste vi börja läkningsprocessen tillsammans, sa han.

”Haft problem med auktoriteter”

De boende i den lilla, och annars så lugna, staden Moncton chockades efter vansinnesdådet.

Motivet är ännu okänt men före detta kollegor till Bourque har berättat att 24-åringen var extremt intresserad av vapen.

– Han ville att människor skulle minnas honom och han hade alltid haft problem med auktoriteter, säger Catlin Isaac, som arbetat med Bourque på Wallmart, till Business Insider.

Enligt vännen Mike Campbell ska Bourque för bara några veckor sedan ha sagt till honom att "det är inte troligt att du kommer träffa mig på ett tag". Han berättar också att de båda drömde om att gå med i armén.

Under torsdagen var delar av Moncton avstängd – Bourque troddes vara kvar i ett område i staden. Flera rapporter om att han har blivit sedd i staden har kommit in under dagen. På torsdagskvällen, svensk tid, stormades ett hus i jakten på Bourque - utan resultat.

Citerade Megadeth

Samtidigt kom också uppgifter om att ett Facebook-konto som tros tillhöra Bourque uppdaterades bara några timmar innan skjutningen inträffade.

På profilbilden syns två män som skjuter med gevär i ett skogsområde och i flödet på Facebook-sidan märks mängder av uppdateringar som kritiserar hårda vapenlagar och vapenkontroll.

I ett inlägg som publicerades natten till torsdagen, svensk tid, syns en bild från en Facebook-grupp som kritiserar polisen. I det andra inlägget, upplagt några minuter senare, citeras låten "Hook in Mouth" av det amerikanska metalbandet Megadeth.

"Försök inte lura oss, vi vet att det värsta är att vänta. Jag tror att mitt kungarike kommer att komma", står det i meddelandet.

Två personer har kommenterat inlägget.

"Du visste att det här inte var svaret", skriver en vän.