Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Knarkkung gripen – efterlyst av USA

Publicerad 2014-05-17

Flera dog när personer från den ökända knarkkartellen hamnade i eldstrid med federala styrkor.

Samtidigt greps ledaren för Zetas i Guatemala - sedan visades han upp för pressen.

En polis och två andra dog i eldstriden mellan federala styrkor och personer som misstänks tillhöra knarkkartellen Zetas i Guatemala i torsdags, uppger nyhetsbyrån AP.

Efterlyst av USA

Enligt landets inrikesminister Mauricio Lopez Bonilla greps Jairo Orellana Morales, som tros vara Zetas ledare i Guatemala, tillsammans med sju andra i provinsen Zacapa.

Efter att han greps flögs Orellana Morales, som kallade ”Den skallige”, till Guatemala City där han visades upp för pressen. Bara iklädd byxor.

40-åringen var efterlyst i USA och den amerikanska regeringen har beskrivit honom som ”en våldsam droglangare med kopplingar till Zetas-kartellen”.

En av grundarna sköts ihjäl

Orellana Morales är svärson till jordbrukaren Waldemar Lorenzana Lima som anklagats för narkotikahandel och som utlämnades till USA i mars, rapporterar AP.

I förra veckan sköts en av grundarna av Zetas till döds i en sammanstötning med militären i Mexiko. Galdino Mellado Cruz, som var en av Mexikos mest efterlysta, dödades i en häftig eldstrid i fredags i staden Reynosa.

Mellado Cruz, känd under sitt alias Z-9, var en av de elitsoldater som 1999 deserterade från armén och bildade Zetas. Först utförde gruppen våldsamma uppdrag för Gulfkartellen men från 2010 agerar man helt självständigt.