Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Nioåring död av fästingbett

Uppdaterad 2012-04-28 | Publicerad 2012-04-27

Antal TBE-fall i Sverige ökar stadigt hela tiden

Nioåringen blev biten av en fästing och drabbades av TBE.

Nu har den österrikiska flickan dött.

– Det är mycket ovanligt att yngre personer dör, säger experten Rolf Gustafson vid Karolinska institutet.

För en vecka sedan fördes den nioåriga flickan till sjukhuset i Klagenfurt efter att man konstaterat att hon drabbats av TBE.

Då det inte finns något läkemedel mot TBE kunde läkarna bara lindra flickans symptom, men nioåringen dog av sjukdomen, skriver Kärnten.

Att TBE får dödlig utgång händer inte särskilt ofta.

– Det är mycket ovanligt som tur är. Man brukar säga att 1 av 200 dör. Oftast är det äldre personer som har andra komplicerade sjukdomar, säger Rolf Gustafson, fästingexpert och docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Rekordår

Förra året drabbades Sverige av en kraftig ökning av TBE-fall då rekordmånga 284 personer drabbades, enligt Smittskyddsinstitutet.

Ökningen har varit stadig de senaste tio åren, enligt Rolf Gustafson.

– Det beror bland annat på pågående klimatförändringar. Fästingen är litegrann som brunbjörnen och går i ide på hösten när temperaturen sjunker. Sen vaknar den upp när temperaturen är över fem grader och kryper upp igen.

På allt fler platser i Sverige finns också fästingar som kan smitta svenskar med TBE.

Gillar blandväder

– Just nu finns det väldigt mycket fästingar. Är man från området där smittan finns bör man vaccinera sig. Om man är osäker bör man fråga sin vårdcentral, säger Rolf Gustafson.

Om det blir en svår fästingsommar eller inte är svårt att sia om då det beror på hur vädret utvecklas.

– De är djur som inte gillar en sommar som vi tycker om. De vill ha varannandagsväder med varmt enda dagen och regn den andra. De gillar hög luftfuktighet. Man får nästan ringa SMHI får att få ett bra svar.