Därför får hon inte träffa sin sambo

Uppdaterad 2012-05-01 | Publicerad 2012-04-11

”Doktor Åsa” Wihlbeck vill ha tillbaka sina tillhörigheter

sågs för en månad sen Doktor Åsa och hennes sambo har inte setts på en månad sedan han greps av ­polisen misstänkt för mordbrand på ­parets nyinköpta lyxvilla i Danderyd. Foto

Doktor Åsa och hennes sambo har inte träffats ­sedan han greps för drygt en månad sedan.

Kontakten med polisen har skurit ihop – och nu ­JO-anmäler hon dem.

– Jag vet att det har varit strul mellan Åsa och polisen, säger sambons advokat Ulf Klementsson.

Åsa Wihlbecks sambo greps den 6 mars på altanen till deras villa på Värmdö, misstänkt för mordbrand. Då satt Åsa på ovanvåningen i huset och innan hon hann ut på gården var han borta.

Paret har inte träffats ­sedan dess. Trots att sambon fick tillstånd för an­hörigbesök redan för två veckor sedan.

– Jag har inte fått tid för besök eller telefonsamtal, trots att min sambo är beviljad detta, skriver hon i ett brev till justitieombudsmannen, JO.

”Under all kritik”

I går anmälde hon länskriminalpolisen till JO. Polisens bemötande har varit under all kritik, skriver hon.

– Hon har inte fått något ­besök utan man har försökt få till det. Jag vet att det har varit strul mellan Åsa och polisen, ­säger sambons advokat Ulf Klementsson.

Enligt advokaten har det både varit tal om ­telefonsamtal och besök.

– Att skylla på att jag ­inte svarar i telefon är inte acceptabelt med tanke på min situation, skriver Åsa i anmälan.

Åsa Wihlbeck JO-anmäler också polisens hantering av hennes tillhörigheter.

När sambon greps beslagtog polisen flera av Åsas ­saker.

– Saker som omöjligt kan innehålla någon information för utredningen, men som är oerhört viktiga för mig, måste jag ju kunna få tillbaka, skriver hon i JO-­anmälan.

Laddare till kamera

Doktor Åsa vill särskilt ha tillbaka föreläsningsmaterial och en laddare till hennes ­kamera för att kunna ­dokumentera parets 16 månader gamla dotter.

Att hon inte är misstänkt för brott spelar ingen roll, enligt polisen.

– I vissa lägen tas vissa ­saker i beslag som har värde för utredningen. Det kan ­vara även från anhöriga. Sen när vi är klara med prylarna hävs beslaget av åklagaren, säger Lars Byström på länskriminalen och välkomnar JO-utredningen:

– I det här konkreta fallet är det bra att JO utreder om det begåtts något misstag som doktor Åsa påstått.

”Inget konstigt”

I anmälan påstår hon också att hon kontaktat polisen flertalet gånger med anledning av beslagen men inte fått något svar.

– Bor man i samma hus så är inte det här konstigt. Det har funnits många tillfällen till dialog om hon velat, ­säger Marcella Österberg, utredare.

Sambon häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand

24 februari

Harry Scheins gamla lyx­villa i Danderyd brinner. Polisen misstänker direkt att branden i den omtalade villan är anlagd.

6 mars

Åsa Wihlbecks sambo ­anhålls, misstänkt för grov mordbrand.

9 mars

Sambon häktas mot sitt ­nekande, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

11 mars

Åsa Wihlbeck berättar i Aftonbladet att det är hennes sambo som misstänks.

12 mars

Uppgifter om att Åsas ­sambo har blivit stämd på 5,5 ­miljoner kronor, och att polisens teori är att pengar kan ha varit ett motiv till mordbranden, framkommer.

14 mars

Kriminologen Leif GW Persson kommenterar sambons försvar (att även om han tänt på villan skulle det inte räknas som ett brott eftersom det var hans egen) som rättsligt meningslöst. ”Skamligt” att Leif GW Persson uttalar sig så, tycker Åsa.

18 mars

”Jag hade inte en aning om att vi fått nej”, säger Åsa Wihlbeck till Aftonbladet, med anledning av uppgifterna om att paret fått avslag på sitt bygglov.

21 mars

Aftonbladet avslöjar att ­polisen misstänker en koppling mellan sambon och en misstänkt anlagd brand i Umeå. Sambon ska ha sålt en Volvo V70 som sedan visat sig ha flera fel enligt köparen. Till slut accepterade sambon att köpet hävdes, men tre dagar innan han skulle hämta bilen brann den.

23 mars

Sambon omhäktas i Attunda tingsrätt. Efter omhäktningen sa åklagaren Eva Tvengström att utredningen mot sambon har gått framåt och att ”bevisningen har stärkts”.

10 april

Åsa JO-anmäler polisen. Hon har vägrats tillgång till ­sina privata tillhörigheter som beslagtogs i samband med att hennes sambo häktades.