Jourpappa misstänkt för våldtäkt mot barn

Publicerad 2012-08-11

Barnen tvångsomhändertogs för att kommunen misstänkte att de misshandlades av sina föräldrar.

I samhällets vård fortsatte mardrömmen.

Nu sitter syskonens jourpappa häktad, misstänkt för att ha våldtagit dem.

Barnen hamnade i jourfamiljen i förskoleåldern.

Syskonen tvångsomhändertogs av Upplands Väsby kommun tidigare i år och polisen utreder nu misstankarna mot deras biologiska föräldrar, skriver Dagens Nyheter.

Barnen, som är i förskole- och skolåldern, flyttades till ett jourhem via en pool med verksamhet i flera kommuner i norra Storstockholm.

Missstänks för våldtäkt

Men jourhemmet blev inte en tillflyktsort för de två syskonen – i stället misstänks de ha utsatts för grova övergrepp.

TV4 Nyheterna har träffat de biologiska föräldrarna och mamman säger att det var hon som slog larm.

Hon berättar att hon besökte barnen på skolan tre månader efter att de blivit tvångsomhändertagna för att hon ville se att de mådde bra.

Då ska barnen ha berättat att de utsatts för sexuella övergrepp av jourhemspappan.

I juni häktades mannen "på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn vid ett flertal tillfällen mellan i vart fall april till 13 juni 2012", skriver DN.

"Det är fruktansvärt"

I häktningprotokollet som tidningen tagit del av står det att den misstänkte mannen "medger sannolika skäl, med reservationen att det rör sig om en kortare tidsperiod än vad åklagaren angivit".

– Det är fruktansvärt att barn som är i samhällets vård på grund av att de är utsatta i hemmet också har blivit utsatta i vår vård. Det är sådant som inte får inte hända, säger Kerstin Lidman, socialchef i Sollentuna kommun, till Aftonbladet.

Det är just Sollentuna kommun som ansvarar för driften av den jourhemspool som åtta kommuner i nordvästra Storstockholm, däribland Upplands Väsby kommun, använder sig av.

Jourfamiljer utreds

Enligt Kerstin Lidman görs "rigorösa utredningar" av familjer som vill vara jourhem. Bland annat djupintervjuas familjerna samtidigt som de kollas mot brottsregistret, Skatteverket och socialtjänsten.

– Vi gör allt som står i vår makt. Men allt kan vi inte skydda oss ifrån och det är ju hemskt, säger Kerstin Lidman.

– Det är otroligt ledsamt och man kan inte förstå att vuxna människor kan göra så här.

Händelsen har Lex Sarah-anmälts och oberoende utredare granskar nu därför poolverksamheten. I oktober ska utredningen vara klar.

I nytt jourhem

– Då får vi se om det var någonting vi hade kunnat göra annorlunda, säger Kerstin Lidman.

Barnen får samtalshjälp och har placerats i ett familjehem.

Kan ni garantera att de är säkra hos den nya familjen?

– Vi kan garantera det så till vida att alla kontroller görs. Men det är ju hur svårt som helst att skydda alla till hundra procent, säger Kerstin Lidman.

Upplands Väsby kommun har inlett en egen extern utredning. Maria Fälth, (KD), som är ordförande i social- och äldrenämnden säger att man också inväntar resultatet av Sollentuna kommuns Lex Sara-utredning.

– De allra flesta familjer vi anlitar gör det här med stort hjärta, det är tråkigt att de hamnar i skuggan av det här, säger Maria Fälth.

Enligt DN skulle åtal mot jourpappan vara väckt senast den 28 juni, men på åklagarens begäran förlängdes tiden till 23 augusti.