Förra veckan var helt sjuk

Publicerad 2012-02-25

Högsta siffran sedan 1993

Förra veckan rapporterades fler än dubbelt så många influensafall som veckan före – den högsta siffran sedan 1993.

Det är helt sjukt.

Förra veckan rapporterades fler än dubbelt så många influensafall som veckan före – den högsta siffran sedan 1993.

– Vi förväntade oss att det skulle ta fart i år, men vi hade nog inte förväntat oss att det skulle bli så här mycket, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Influensaspridningen exploderade förra veckan. Sammanlagt rapporterades 416 laboratorieverifierade fall, vilket är mer än en fördubbling jämfört med de 177 fall som rapporterades vecka 6. Det är den högsta siffran under en vecka sedan den frivilliga laboratorierapporteringen började hösten 1993, skriver Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande.

– Det är en ordentlig ökning, som delvis kan bero på att labben tar fler prover, men vi vet också att det är väldigt många som är sjuka nu, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Vanligt efter pandemi

Eftersom pandemier som svininfluensan för två år sedan pressar tillbaka den vanliga säsongsinfluensan är det vanligt med influensatoppar när pandemin är över.

– Vi förväntade oss att det skulle ta fart i år, men vi hade nog inte förväntat oss att det skulle bli så här mycket, säger Annika Linde, och fortsätter:

– Vi förväntade oss en topp redan förra året, men då kom den aldrig, så helt säkra på att den skulle komma i år i stället kunde vi inte vara.

Hon påpekar att de laboratorieverifierade fallen bara är toppen av ett isberg; de allra flesta som får influensa stannar hemma utan att uppsöka läkare.

– Det är framförallt äldre och människor med hjärt- och lungsjukdomar som kol samt kroniska sjukdomar som allvarlig diabetes som riskerar att bli allvarligt drabbade och till och med avlida om de blir smittade. Det är de som tillhör riskgrupperna och borde vara vaccinerade, säger Annika Linde.

Stockholm och Göteborg toppar

För resten av befolkningen ser hon både för- och nackdelar med att vaccinera sig.

– Om man vill vara säker på att slippa influensa ett specifikt år är det bra att vaccinera sig, men annars kan det vara bra att låta bli och bygga upp ett starkare immunförsvar på längre sikt. Generellt sett kan det vara bra att ha utsatt sig för en influensa för att bygga upp sitt försvar.

Enligt Smittskyddsinstitutets statistik är det framförallt människor i storstäderna Stockholm och Göteborg som nu har drabbats av influensa.

– Det tror vi beror på att provtagningen är som störst där, men också att det är jättemycket folk som träffar, och därmed smittar varandra, där, säger Annika Linde.

I genomsnitt får man influensa var tionde till tjugonde år. Framförallt är det barn som drabbas.

– Men barn mellan fem och femton blir sällan svårt sjuka och syns därför inte i statistiken, säger Annika Linde.