Runar åtalad – riskerar fängelse

Publicerad 2012-02-10

Misstänks för bokföringsbrott igen

Runar Sögaard.

Runar Sögaard, 44, åtalas vid Nacka tingsrätt.

Han är misstänkt för bokföringsbrott - igen.

Den här gången riskerar han fängelse.

Det handlar om årsredovisningar för konsultbolaget Next Level Consulting AB. Årsredovisningar som i två fall lämnats in för sent, i ett fall inte alls.

– Om man inte gör årsredovisning i rätt tid så ses det som bokföringsbrott. Då kan man inte följa bolagets ekonomiska resultat och ställning, förklarar kammaråklagare Peter W Nilsson vid Ekobrottsmyndigheten.

Har erkänt

Runar Sögaard, som titulerar sig själv ledarskapskonsult, har erkänt brott och hävdar att han gjort det av oaktsamhet och saknat uppsåt.

Men oavsett vad Runar Sögaard säger är bokföringsbrott straffbart och kan ge fängelse.

– I normala fall anses detta som lindrigt brott och leder då till villkorlig dom och böter. Men jag ser ett problem i just detta fallet, och det är att Runar Sögaard i början på 2009 godkände ett strafföreläggande för bokföringsbrott.

Samhällstjänst

Det är alltså inte första gången Runar Sögaard gör sig skyldig till bokföringsbrott. Den omständigheten anses försvårande. Förra gången blev påföljden villkorlig dom och böter på totalt 11 000 kronor.

– Min uppfattning är att jag inte kan ge honom ett strafföreläggande till. Domstolen får pröva vilken påföljd som blir aktuell.

Det skulle kunna bli fängelse, eller villkorlig dom.

– Jag har begärt att man ska göra samhällstjänstutredning som då skulle kunna kombineras med villkorlig dom, säger Peter W Nilsson.

Runar Sögaard har avböjt att kommentera åtalet.

ANNONS