Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Lönnmordskriget - en föraning om vad som kan komma

Fejden mellan Israel och Iran eskalerar

Lönnmordskriget sprider sig över världen.

Någon – troligen Israel – mördar iranska kärnforskare. Nu svarar Iran med att försöka spränga israeliska diplomater i luften.

Var ska det sluta?

Konflikten om Irans eventuella försök att skaffa sig kärnvapen har tagit en farlig vändning.

Ingendera sidan har formellt förklarat krig. Ändå blir offren fler.

De politiska och ekonomiska påtryckningarna för att få Iran att avstå från att anrika uran har fått ge vika för mer våldsamma metoder. Iran ger nu tillbaka med samma mynt. Konflikten eskalerar.

På några dagar har israeliska diplomater utsatts för flera attentat.

I New Delhi sprängdes en diplomatbil i luften. Chauffören och ambassadörens hustru skadades. I Georgiens huvudstad Tbilisi desarmerades en bomb som placerats på en israelisk diplomatbil.

Misstag

Mycket tyder på att explosionerna som skakade Bangkok i går detonerade av misstag och i själva verket var tänkta att riktas mot israeliska diplomater.

Och att bomberna i de tre städerna var av likartat slag.

Israels reaktion har inte låtit vänta på sig.

– Irans terroristaktiviteter har nu blivit avslöjade för alla som vill se, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Det outtalade kriget mellan främst Israel och Iran har fram till nu förts i det fördolda.

På två år har fyra iranska vetenskapsmän dödats. Alla på ett eller annat sätt inblandade i landets kärnenergiprogram. Iran verkar ha bestämt sig för att slå tillbaka.

Eftersom det är mycket svårt att slå till inne i Israel attackerar man istället judiska intressen på andra håll. Därmed exporteras konflikten till andra delar av världen som egentligen inte är inblandade. Och till människor som råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Magnetbomber

Ingendera sidan erkänner givetvis att de ägnar sig åt mord eller terrorattacker.

Israel försöker dessutom blanda bort korten genom att påtala likheterna mellan attackerna i Delhi och Tbilisi med morden i Iran. Bomberna som används sätts fast med magneter på bilarna. Ofta av en motorcyklist.

Men att Iran skulle döda sina egna vetenskapsmän i kärnenergiprogrammet känns inte särskilt troligt.

Att kriget via anonyma ombud eskalerar beror förmodligen på att Iran kommer allt närmare möjligheten att bygga ett kärnvapen. Eller åtminstone att det är vad Israel och USA tror.

Vilket ökar risken för en bombattack mot de iranska kärnanläggningarna.

Militärt äventyr

President Obama är inte pigg på att attackera Iran och därmed dra in USA i ännu ett militärt äventyr. Särskilt som bombräder inte skulle stoppa Irans försök, bara försena dem.

Men Israel trycker på och hotar med jämna mellanrum att bomba Irans kärnanläggningar.

Iran hotar att stänga det strategiskt viktiga Hormuzsundet genom vilket en stor del av Mellanösterns olja passerar. Gör Iran det säger USA att man med våld tänker hålla passagen öppen.

I takt med att lönnmordskriget och retoriken eskalerar kryper en riktig väpnad konflikt närmare. Det är det som är det riktigt otäcka.