Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Sarkozy tog inte sista chansen

Hade behövt klar seger. Blev oavgjort.

Tv-duellen mot utmanaren Francois Hollande beskrevs som president Sarkozys sista chans att få behålla jobbet.

Han tog den inte.

I sak kom inte mycket nytt fram i den nästan tre timmar långa debatten men den avslöjade mycket om de två männens helt olika ledarstil.

Sarkozy kom in som en retad tiger redo att kasta sig över Hollande och slita honom i stycken.

En påminnelse för många fransmän om Sarkozys aggressiva sätt som de inte gillar och längtan efter någon som kan återupprätta ämbetets status.

Socialistkandidaten höll sig i kontrast rätt lugn och verkade mer avslappnad. Vid något tillfälle såg det till och med ut som han gäspade.

Brutna löften

Det var tydligt vem det var som satt på trumfkorten.

Hollande hade rejält med ammunition för sina hårda angrepp på Sarkozy för alla brutna löften och misslyckanden under hans fem år vid makten. Han pekade på presidentens löfte att få ner arbetslösheten till fem procent. Istället är den i dag rekordhöga tio procent. Sarkozy skyllde på krisen.

– Du kan inte framställa dig själv som ett offer, röt Hollande. Det är aldrig ditt fel. Du har alltid en syndabock.

Sarkozys taktik var att utmåla Hollande som en lögnare och en man som helt saknar ledarerfarenhet. Med sin tuffa retorik hoppades han krossa sin motståndare precis som han gjorde i tv-debatten inför förra valet med Hollandes dåvarande sambo Segolene Royal.

Men Hollande lät sig inte rubbas. Genom att käfta emot visade han att han kan vara annat än en skumbanan, fransmännens öknamn på Hollande.

Knockout-slag

Däremot hade socialisten svårare att förklara hur han skulle lyckas med konststycket att sänka pensionåldern, anställa 60 000 lärare och samtidigt minska den rekordhöga statsskulden.

Men precis som under hela valkampanjen undvek han att göra något allvarligt misstag. Han blottade sig aldrig för det knock-out slag Sarkozy sökte.

Debatten var som en 0-0 match i brittiska Premier Leaugue. Full av intensitet, hätskhet, tuffa tacklingar och filmningar. Men när röken lagt sig saknades en klar vinnare.

Sarkozy hade behövt besegra Hollande klart för att på upploppet vända valvinden. Oavgjort räcker inte.

Presidenten har knappat in marginellt i opinionsmätningarna men Hollande leder fortfarande klart. Faktum är att Sarkozy inte lett i en enda opinionsmätning under hela året.

Sarkozys hopp står till att Marine Le Pens väljare inte ska följa hennes exempel och rösta blankt i presidetnvalet på söndag. Om en klar majoritet av dem istället lägger Sarkozys röstsedel i valurnan har han en liten chans.