Jag tipsade om attacken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-02

Polisspionens uppgifter om mc-kriget nådde inte Sverige

KÖPENHAMN

Raketattackerna mot Hells Angels i Hasslarp kunde ha förhindrats.

Dödsfienderna Bandidos var infiltrerade av en dansk polisagent som lämnade uppgifter om de planerade attackerna.

Nu bryter agenten tystnaden eftersom danska polisen inte vill skydda hans familj.

Hans namn är Dan Lynge och han har varit djupt involverad i de danska mc-klubbarna sedan mitten av 70-talet. Nu har han avslöjat för Extrabladet och danska TV 2 att han arbetat som polisagent.

- Jag gör det för att tvinga polisen att leva upp till sin del av avtalet, att skydda min familj, säger han.

Hans avslöjande har orsakat en mediestorm i Danmark. Statsadvokaten, den danska motsvarigheten till justitiekanslern, JK, har inlett en utredning om varför varningarna om raketattackerna i Sverige och Danmark inte togs på allvar.

Stulna pansarskott

Den första varningen gällde raketattacken mot Hells Angels klubbhus i Hasslarp utanför Helsingborg den 31 juli 1995.

Några dagar före attacken var Dan Lynge på besök i Helsingborg. I ett garage i hamnen fick han se tolv pansarskott som stals från ett svenskt mobiliseringsförråd året innan.

Tillsammans med en provmedlem i den svenska Bandidosavdelningen rekognoscerade han runt Hells Angels klubbhus i Hasslarp.

- Jag säger till honom att han inte kan skjuta av pansarskotten från den plats han tänkt sig eftersom de kommer att gå genom huset och in till grannen, berättar Dan Lynge.

Dagen efter ringde Dan Lynge sin kontaktman på danska rikskriminalen, Tonny Christensen, och berättade om den planerade attacken.

Han lämnade detaljer om var i Helsingborgs hamn han fick se pansarskotten så att polisen enkelt borde ha kunnat hitta platsen. Bland annat beskrev han garageägarens mycket speciella bil.

Ett par dagar senare fick Dan Lynge till sin förvåning höra att Hells Angels klubbhus ändå attackerats.

- Vi fick aldrig informationen från danska polisen, vilket är mycket underligt, säger Peter Tjäder, chef för länskriminalen i Malmö.

Peter Tjäder känner väl till Dan Lynge, men visste inte att han arbetade som agent för danska polisen.

- Det är i och för sig inte konstigt att det var hemligt, men vi borde ha blivit kontaktade om hans uppgifter. Det var jätteviktigt.

Dan Lynge informerade också sin kontaktman om angreppet den 11 april 1996 när Hells Angels klubbhus i Hasslarp attackerades med två pansarskott.

- Det är anmärkningsvärt om den danska polisen inte tog den varningen på allvar och vidarebefordrade den till oss när hans första tips visat sig riktigt, säger Peter Tjäder.

Tvingades fly utomlands

Dan Lynge arbetade som agent för polisen fram till sommaren 1995. Men han fortsatte att inofficiellt varna sin kontaktman Tonny Christensen, bland annat om attackerna mot Hells Angels klubbus i Snoldelev utanför Roskilde och mot huvudkvarteret på Titangade i Köpenhamn.

Vid attacken mot klubbhuset på Titangade, mitt under Hells Angels vikingafest, dödades småbarnsmamman Janne Krohn, 29, och Hells Angels-medlemmen Louis Linde Nielsen.

Efter attacken fick Dan Lynge ett nervöst sammanbrott för att polisen inte tagit hans uppgifter på allvar. Samtidigt började Bandidos misstänka att han var polisagent och han valde att fly utomlands.

- Jag ska självfallet ta upp det här med danska polisen, säger Peter Tjäder.

Per-Ola Ohlsson