Så kan hyresrätten räddas - utan marknadshyror

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-25

Handen på plånboken - hur vill du bo?

Få saker har blivit så undersökta som just boendet. Evinnerliga utredningar om fastighetsskatt, bostadsrätter, hyresvillkor...

Nu har professor Bengt Turner, Institutet för bostadsforskning vid Uppsala universitet utrett hyresgästernas värderingar. Än en gång.

Han gör det på uppdrag av Sveriges fastighetsägare - alltså privatvärdarna - och pressmeddelandets rubrik är nästan given:

"Vetenskaplig utredning visar att allmännyttans hyror sätts på fel grunder".

Hyresgästföreningen och Sabo (allmännyttan) speglar, enligt utredningen, inte hyresgästernas värderingar så som förutsätts i det så kallade bruksvärdessystemet. Alltså att hyrorna i allmännyttiga hus ska styra hyrorna i likvärdiga privatägda hyreshus.

Lustigt nog deltog samma institut i en utredning åt regeringen år 2000: "Bruksvärde, förhandling och hyra".

Bengt Owe Birgersson, Sabo-chefen som utredde, kom fram till att bruksvärdet funkar hyfsat och att bostädernas läge inte alls är så avgörande, Trygg och säker omgivning är det som värderas mest.

Samma sak konstateras nu i den nya rapporten.

Då är man också beredd att betala lite mer. Inte överraskande allra mest om en hyreslägenhet ligger i Stockholms innerstad. Eller i centrum av någon av övriga undersökta städer: Örebro, Skövde, Norrköping, Gävle eller Malmö.

Om du är som de flesta vill du betala mest för att bo så här:

I en lägenhet med god möblerbarhet, gärna hantverksmässigt utförande.

Lägenheten ska ha "charm" med lummig och grön innegård eller omgivning.

Det ska finnas matbutik och service på bekvämt avstånd.

Området ska ha gott rykte, framför allt vara tryggt och säkert.

Saknas dessa egenskaper ska man ha lägre hyra.

Som sagt - inte gapar man av förvåning.

Tongivande slutsats är dock väsentlig: hyressystemet bör ändras så att det speglar hyresgästernas värderingar.

Fastighetsägarna har länge pläderat för friare hyror. Många lobbyister är ute i samma syfte, senast näringslivets/Timbros nya webb-sajt www.rädda-hyresrätten.nu

Reformera - med förnuft

Jag håller med om att man ska reformera bruksvärdessystemet. Men inte alls med några fria marknadshyror. Utan med förnuft.

Som i Aftonbladets serie där vi punkterar myten om att man inte kan bygga billiga hyresrätter för vanligt folk även i storstäderna. Om man bara gör avkall på vinstintressen och har ansvarsfulla politiker.

Miljonärsprogram efter miljonprogram

Då behövs inga marknadshyror. Bara en bostadspolitik med social omtanke i stället för dagens bostadsrätts-späckade miljonärsprogram, som ersatt gamla miljonprogrammet. Okej, sänk gärna skatter och avgifter lite också.

Det är bästa sättet att ge mänskligt värde åt hyresrätten. Och att rädda den!

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln