Aftonbladet invigde nya live-studion

Publicerad 2013-02-18

I dag invigdes Aftonbladets nya tv-studio med pompa och ståt genom en livesändning där flera kända profiler medverkade.

Det bjöds på champagne och pratades om den nya live-satsningen, Aftonbladets programserier, och tv:s framtid.

– Det är nu resan börjar, det är nu vi ska bevisa att vi kan förvalta det här, säger Karin Magnusson, programledare för sändningen.

Karin Magnusson känner sig nöjd med den första live-sändningen.

– Det kändes väldigt bra. Vi har otroligt skickliga kollegor på den tekniska sidan och tekniken fungerade verkligen som den skulle. Jag tror att vi kommer kunna göra kanonsändningar i den nya, härliga studion, säger hon.

Studion kommer endast att användas till att sända live-tv. Direkt när något händer kommer Aftonbladet att gå live, med experter och analys i studion och reportrar på fält.

– Hjärtat i det vi gör är givetvis nyhetsarbetet. Vid nyhetshändelser är Aftonbladet den sajt som allra flest människor går in på direkt, säger Karin Magnusson i sändningen.

Hon gästades av flera av tidningens profiler inom nyheter, sport och nöje, som diskuterade sina program och tv-satsningen. Från nöjet gästade Helena Trus och Tobbe Ek som berättade om hur det är att bevaka Melodifestivalen – och varför det passar så bra att göra tv på det.

– I Melodifestivalen är det så mycket känslor, tårar och glädje. Det är väldigt mycket kvällstidning men också mycket tv, säger Tobbe Ek.

Energin viktigast

Även Aftonbladets publisher Jan Helin framhåller det viktiga med energi och känslor. Han tror att en ivrig kvällstidningsredaktion passar bra till att göra tv.

– För oss kommer det att vara viktigare att hitta energi än att vara tekniskt briljanta. Kvällstidningar har ju alltid velat vara tv. Vi har alltid varit måna om att hitta personen bakom rubriken, vi hanterar känslor och vi har alltid varit fixerade vid att vara bildburna. Det är fundamentala saker när det kommer till tv, säger han.

Enligt tv-chefen Magnus Zaar gick allt under premiären som förväntat.

– Vi är jättenöjda. Vi hade ett bra innehåll och mycket Aftonbladet-energi. Men det här är bara början. Vi går rakt in från premiärsändningen till en het nyhetssändning om opinionssiffrorna, säger han.

Även Jan Helin är nöjd med den första sändningen från live-studion.

– Det gick fantastiskt. Alla inblandade, från sändningsproducenter till programledare och profiler, var fantastiska. Det märks att vi är något spännande på spåren.

TV4-bossen bjöd på korv

Premiären fick också besök av Lena Glaser, programdirektör för det interaktiva utbudet på SVT, och Jan Scherman, TV4-profil och ordförande i Nyhetsbolaget.

– Det var väldigt roligt att höra att tv-jättarna Lena Glaser och Jan Scherman tycker att det är en spännande satsning. Och Jan Schermans korvkupp var ju rolig, säger Jan Helin.

Korvkuppen, ja. I slutet av sändningen passade Jan Scherman på att bjuda på den specialkomponerade korven "Scherminator", eftersom att han är ledamot i Korvakademien.

– Korvakademien är Sveriges viktigaste akademi. Ni bjuder på champagne, vi bjuder på korv, säger han.

Jan Scherman tycker att Aftonbladets satsning sprudlade av energi och kreativitet.

– Jag tycker det är jättekul. Vi får ännu mer konkurrens och det har alltid gynnat publiken. Jag tror att den här snabbheten och fräckheten kommer pressa de stora tv-bolagen att förändra sig.

”Spännande väg framåt”

Utöver live-studion görs också en programsatsning. Redan i nuläget har Aftonbladet 17 olika programserier.

– Vi har en spännande väg framåt. Inom en inte alltför lång framtid kommer vi presentera ett mer avancerat programformat, som kommer bygga mycket på interaktivitet med våra läsare. Jag tror att det är nyskapande på ett sätt som man kanske inte vågar prova inom traditionell tv, säger Jan Helin.

Under sändningen visades också ett hopklippt montage med exempel från klassiska live-tv-missar, till exempel den där Eva Nazemson kräks i direktsändning och där Rikard Palm säger "ekonomisk kalops" istället för "ekonomisk kollaps".

Kommer det skapas några nya Youtube-klassiker i den här studion?

– Det hoppas jag verkligen! Annars är ju Rikard Palm mästaren på det där, säger Karin Magnusson.

ANNONS