Döms till livstid för knivmord på Myrorna

Publicerad 2013-05-28

Kvinnan flydde blödande in på Myrorna, men blev attackerad igen. Nu döms ex-pojkvännen Amanoel Georges, 50.

Trebarnsmamman knivmördades brutalt inför personal och besökare på Myrorna.

Nu döms hennes före detta sambo Amanoel Georges, 50, till livstids fängelse och utvisning.

– Jag har liknat det vid en avrättning. Han har själv nämnt halalslakt, vilket lite förenklat kan jämföras vid att skära halsen av någon, säger kammaråklagare Carin Lantorp.

De
livstidsdömda

Den 33-åriga kvinnan blev brutalt knivmördad inne på Myrorna-butiken i Västerås i mitten av januari i år.

Amanoel Georges sökte upp sin före detta sambo och följde efter henne in i butiken med en kniv. Enligt domen upplevde han att kvinnan såg på honom med ett hånfullt ansiktsuttryck och "tittade förnedrande" på honom. Vittnena i butiken upplevde något annat. De såg en vettskrämd kvinna skrika och fly för sitt liv.

När hon såg att hennes före detta sambo hade en kniv sprang hon in i butiken, halkade och föll omkull.

Mannen satte sig genast över henne och utdelade flera hugg mot hennes kropp.

Trots några vittnens rådiga ingripande kunde kvinnan inte räddas. Tre personer försökte hindra mannen genom sparkar och slag, och genom att välta klädställningar över honom. De lyckades stoppa honom så länge att hon kunde resa sig och med hjälp fly in på lagret. Men mannen hann ikapp.

Inne på lagergolvet, där hon låg blödande, fortsatte han hugga henne. I förhör säger han att högg mot hennes hals för att döda henne.

"Högg som ett monster"

Ett vittne säger i förhör att han "högg som ett monster".

Ett annat säger att han upplevde att Amanoel Georges hade full fokus i blicken.

Själv säger Amanoel Georges att han inte tänkt döda henne; det skedde i stundens ingivelse. Men när han kände att hon hånade honom tänkte han att "det ändå var slut och att hon förtjänade det", har han sagt i förhör.

Polisen som kom till platsen upplevde att gripandet gick odramatiskt till, att mannen var lugn. Han säger i förhör att han uppfattar det som att "Amanoel Georges hade gjort det han skulle göra".

Kvinnan fördes till sjukhus med hugg- och skärskador i bröst, hals, bål och rygg men avled efter två dagar till följd av skadorna. Hon lämnade efter sig tre barn – 12, 9 och 6 år gamla.

"Sparas till de värsta brotten"

I domen står att med anledning av "brottets avsevärda brutalitet och grymhet" döms Amanoel Georges till livstids fängelse och utvisning. Han har erkänt dådet.

– Livstids fängelse sparas till de allra värsta brotten. Här har det funnits flera försvårande omständigheter som tillsammans gör att han kan dömas till livstid. Hon hade betydande och många skador, hon fick kämpa för sitt liv och han har utfört dådet målmedvetet med total likgiltighet inför hennes liv, säger kammaråklagare Carin Lantorp.

Carin Lantorp säger sig vara nöjd med domen.

– Jag delar helt och hållet tingsrättens uppfattning och domen är helt i linje med vad jag yrkade på.

Känt sig hotad

Kvinnan hade under en längre tid känt sig hotad och trakasserad av mannen, efter att hon avslutat deras relation. När han i höstas fick veta att kvinnan gått tillbaka till sin före detta make blev han upprörd och började snart att trakassera henne med hotfulla telefonsamtal och sms. I domen står att han hotade skära halsen av henne. Han skrev att hon förtjänade att dö. Han gjorde jämförelser med halalslakt, att det skulle ske i syfte att rena sin heder. Han säger att han använde ord som 'slakt' "för att hon skulle känna sig rädd".

Under hösten polisanmälde hon mannen för olaga hot. Eftersom han befann sig utomlands och polisen inte kunde nå honom lade de ner ärendet.

– Det är ett fruktansvärt misslyckande att myndigheterna inte lyssnade på hennes varningar, sa en väninna till 33-åringen till Aftonbladet efter händelsen. Flera av hennes nära bekanta har kunnat berätta om tillfällen då kvinnan utsatts för hot av mannen.

Men Amanoel Georges nöjde sig inte med hotfulla sms. Den 13 januari återvände han till Sverige.

Morgonen efter vaknade han i en tidigare hustrus lägenhet, där hans fyra barn också bodde. Han beväpnade sig med kniv. Sedan gav han sig iväg för att söka upp den 33-åriga kvinnan. Två dagar senare var hon död.

Besöksförbud mot före detta fru

Amanoel Georges har ett våldsamt förflutet och hade mellan september 2009 och april 2012 besöksförbud mot en före detta fru, tillika mamma till hans barn. Då hade han vid flera tillfällen misshandlat henne.

Åklagaren har tidigare sagt att det finns uppgifter som tyder på att det kan handla om ett hedersmord och i domen går att läsa att mannen ville rena och återupprätta sin heder.

– Det finns vissa inslag av att det ska vara hedersrelaterat. Jag skulle inte kalla det ett klassiskt hedersmord, där ofta hela familjen är inblandad. Det är något som kommer från honom själv, han har känt sig kränkt och vill återupprätta sin heder, säger Carin Lantorp.

Amanoel Georges har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, men bedöms inte lida av någon allvarlig psykisk störning.