Knivhuggna kvinnan kan ha hedersmördats

Publicerad 2013-01-17

Kvinnan som i måndags stacks ner med kniv på Myrorna i Västerås kan ha blivit utsatt för ett hedersmord.

Det bekräftar nu polisen.

– Vi har uppgifter som tyder på en hedersproblematik, säger kammaråklagare Carin Lantorp.

I måndags knivhöggs en kvinna i 30-årsåldern inne på Myrornas butik i Västerås. Hon dog av sina skador under onsdagen.

En 50-årig man, irakisk medborgare men bosatt i Sverige sedan 2007, häktades senare under onsdagen vid Västmanlands tingsrätt för försök till mord. Brottsrubriceringen har därefter ändrats till mord.

Nu visar det sig att polisen fick in en anmälan om olaga hot mot kvinnan i september 2012. Anmälan gällde den nu misstänkte mannen. Kvinnan ville att han skulle få ett kontaktförbud.

Det fanns tydliga indikationer på en konkret hotbild.

Ändå gick mannen inte något kontaktförbud. Det berodde på att han inte kunde delges beslutet, eftersom han enligt polisen då befann sig utomlands.

Däremot ska vissa skyddsåtgärder ha satts in för kvinnan. Men:

– Vi kan inte gå in på några detaljer kring skyddsåtgärderna i det konkreta ärendet, säger Maria Ridderstolpe vid polisens personsäkerhetssamordning enligt ett pressmeddelande.

Tidigare besöksförbud

Det var inte bara den mördade som kände sig hotad av den 50-årige mannen. Han fick också ett besöksförbud gentemot sin tidigare hustru i september 2011.

Åklagaren vill inte gå in på motivet för knivhuggningen, men kommer ändå med vissa klarlägganden:

– Vi har uppgifter som tyder på en hedersproblematik. Den man som sitter häktad har haft en relation med kvinnan, säger kammaråklagare Carin Lantorp, enligt ett pressmeddelande från polisen.