Dödade Ingemar – hovrätten sänkte straffet

Publicerad 2013-01-07

GÄVLE. I dag skrevs sista kapitlet om det brutala midsommarmordet.

Fembarnsmamman Jeanette Javell, 42, dömdes av Gävle tingsrätt till 15 års fängelse för att ha mördat pojkvännen Ingemar ”Inke” Wallin, 49, brutalt  med en filékniv. Ingemar Wallin hade 30 knivskador på sin kropp.

Hovrätten sänkte i dag straffet till 14 år.

Mordet i idylliska Högbo, Sandviken, har blivit mycket uppmärksammat. Jeanette Javell skulle just flytta ihop med Ingemar i hans hus där. De skulle fira midsommar tillsammans med deras respektive barn. Men firandet slutade i tragedi.

Verbalt tjafs mellan de båda dagen före midsommarafton urartade.

Fick kniv i julklapp

Ingemar hade lagt sig på soffan. Jeanette låste in sig på toaletten med sin dator och inväntade att Ingemar skulle somna.

Klockan 01.58 på midsommarafton skrev hon på Facebook att hon gillade thrillern ”Sova med fienden” med Julia Roberts som dödar sin man i filmen. Jeanette avslutade med orden: ”Nu blir det denna film”.

Hon lämnar toaletten, hämtar en ny filékniv som hon fått i julgåva av sin chef och går fram till den sovande Ingemar och hugger honom upprepat tills han är död. Efter dådet tar hon en bild på sitt offer innan hon väcker sina barn. Ett av barnen sov i samma hus och det andra hos en granne.

Fnissade

Jeanette kör sin bil till hemorten söder om Stockholm där hon lämnar barnen hos anhöriga. Sen går hon över till en arbetskamrat och berättar vad hon gjort:

– Jag väntade tills han somnat. Sen funderade jag om jag skulle hugga honom i huvudet eller bröstet. Jag högg honom i huvudet. Då vaknar han upp. Men jag fortsätter hugga tills han rosslar och dör, berättar hon för arbetskamraten.

Klockan 07.25 ringer Jeanette 112 och erkänner småfnissande mordet.

Under rättegången hävdar hon att hon dödat i nödvärn. Något som tingsrätten inte köpte.

Rätten ansåg att det inte handlade om någon impulshandling och ansåg istället att hon handlat metodiskt både före och efter mordet.  Efter att ha fotograferat den döde kroppen torkar hon bort blodet från kniven och lägger den i en ryggsäck. Efter att hon torkat upp blod från golvet samlar hon ihop sina saker och väcker barnen.

Yrkar på frikännande

I överklagandet till hovrätten yrkade hennes försvarare, advokat Slobodan Jovicic på ett frikännande. I andra hand på en straffsänkning.

Jeanette hävdar att hon handlat i nödvärn eller i vart fall haft skäl att uppfatta att hon varit utsatt för ett allvarligt hot mot hennes liv och hälsa.

Hovrätten för Nedre Norrland meddelade sin dom i dag och sänker straffet till 14 års fängelse.