Annika Petzäll ska anmäla sonens läkare: Jag borde redan ha gjort det

Publicerad 2012-09-04

William Petzälls mamma Annika Petzäll.

Familjen är överens – det var drogerna som dödade William Petzäll, 24.

Nu tänker mamman ­anmäla hans läkare.

– Det var på grund av ­honom som William kom in i sitt tablettmissbruk, säger Annika Petzäll.

Sorgen är stor hos familjen efter att den före detta riksdagsmannen William Petzäll hittats död i mammans soffa i lördags.

Polisen utreder dödsorsaken, men för familjen är den klar: Det var drogerna som tog Williams liv.

Han gick igenom två ­tolvstegsprogram – utan resultat. Han hade även tvångsvårdats, och sökte till ett metadonprogram för att bli fri drogerna – men fick nej.

Vädjade i artikel

I stället började han självmedicinera, berättar mamman Annika Petzäll, som själv vädjade i en debattartikel i Aftonbladet om att metadonbehandlingar måste öppnas för fler missbrukare.

Hon tror att William Petzälls tablettmissbruk började på allvar när han träffade en läkare i Varberg, kort efter att han hade valts in i kommunfullmäktige i Borås för Sverigedemokraterna.

400 tabletter

– Han fick väldigt mycket ångest och sömnbesvär, så han gick till en läkare som skrev ut 200 lugnande tabletter och 200 sömntabletter, och nya tabletter utan uppföljning. Jag ringde Socialstyrelsen och frågade om mängden tabletter. De tyckte att det var anmärkningsvärt mycket, att jag borde anmäla det.

Hon fortsätter:

– Jag ska anmäla den läkaren nu till Socialstyrelsen, jag borde ha gjort det för länge sedan.

Tidigare anmäld

Hon berättar att William flera gånger sa att man kunde vända sig till läkaren för att snabbt få recept på narkotikaklassade läkemedel.

Läkaren har tidigare anmälts till Socialstyrelsen av en patient för brist på uppföljning efter behandling med narkotikaklassad medicin. Anmälan lämnades ­utan åtgärd.

Aftonbladet har sökt ­läkaren för en kommentar.

ANNONS