Nollning gick överstyr

Publicerad 2011-09-13

Skola i krismöten efter larm om pennalism

De fick vätskor hällda över sig.

Tvingades säga att de var fula.

Nu överväger Polhemsgymnasiet att helt förbjuda nollningen efter att föräldrar slagit larm.

”Dödsnollningen” Efter att föräldrar slagit larm överväger nu Polhemsgymnasiet i Göteborg att helt förbjuda nollningen.

– Vi har haft några krismöten och samlat hela nollkommitten och sagt att det här får inte förekomma. Det strider mot våra principer och vi ser väldigt allvarligt på det här, säger enhetschefen Susanne Olsson till Aftonbladet.

Dödsnollningen

Det är tänkt att fungera som ett välkomnande. Men i år verkar nollningen ha gått överstyr.

– Ren pennalism, säger en förälder till Göteborgposten.

Det ska handla om att elever fått vätskor hällda över sig, blivit slagna med kuddar och tvingats säga att de är fula. Alla har känt skräck inför den så kallade dödsnollningen som väntade i slutet av veckan, skriver GP.

Grupptryck

290 av 330 de elever som började ettan, deltog i nollningen på populära Pohemsgymnasiet på Lindholmen i Göteborg. Totalt ska fem föräldrar anonymt ha hört av sig till skolan med klagomål.

Enligt Susanne Olsson är syftet med nollningen gott, även om det i år har varit ”olämpliga inslag” i den.

– Det har framför allt handlat om den första dagen när eleverna som nollades låg på mage ute i hällregnet och fick vatten över sig. Sedan fick de gå in i klassrummet i genomblöta kläder.

Även om nollningen är frivillig, spelar grupptrycket in och gör att elever kan känna sig tvingade att delta i ritualen.

– Jag förstår de föräldrar som ringde.

Strider mot värderingar

Eftersom kränkningar av elever strider mot skolans värderingar, har skolan vidtagit åtgärder. På fredag ska ledningen träffa nollningskommittén igen.

– Det är möjligt att vi kommer förbjuda nollningen. Vi överväger det, säger Susanne Olsson.

Alla som deltog i nollningen ska dock först få möjlighet att göra en anonym utvärdering och frågan kommer även tas upp på ett föräldramöte i nästa vecka.

– Vi har markerat mot det som hänt med kraft. Jag tror att de föräldrar som vi pratat med också har förstått det och tycker att det vi gjort nu är bra.

Sexlekar och dödshot

Det är inte första gången som det framförs klagomål kring nollningen på Polhemsgymnasiet.

– Jag är ny som enhetschef men jag vet att detta inte är ett helt okänt problem.

Även på andra orter i Sverige har föräldrar till gymnasieelever tidigare slagit larm efter att deras barn utsatts för kränkningar i samband med nollning.

På en skola i Linköping förbjöds nollning förra året efter att elever hetsats till sexlekar, pressats på pengar och fått våldshot riktade mot sig via bloggar.

2007 rapporterades ett 80-tal ungdomar ha blivit sjuka i samband med nollningen. De hade blivit alkoholförgiftade. En flicka var nära döden.

Är nollning kul eller förnedrande?

Kränkande lekar, slag och nedsättande språk – nollningen på en gymnasieskola i Göteborg har fått föräldrar att rasa.

Är nollning en gruppstärkande och kul aktivitet eller ett utslag av pennalism? 15.00 kan du diskutera med och ställa frågor till Emilia Liljeström som är studentkårsordförande på Chalmers tekniska högskola, samt Carl-Gustav Sidenqvist, skolexpert vid Barn- och elevombudet. /Karin Magnusson

Hur var din
nollning?