Man hotade Sverigechef – krävde radering av hashtag

Publicerad 2022-12-23

En man misstänks ha hotat två högt uppsatta chefer.

Bakgrunden är att han vill få uppgifter om sig själv raderade från bland annat sociala medier, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det gäller olaga hot i båda fallen, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

En man är misstänkt för flera fall av olaga hot i Stockholmsområdet under december månad. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks han bland annat för att ha satt upp hotfulla brev hos Sverigechefen för ett stort socialt medie.

I breven, som sattes upp vid chefens bostad, krävde skribeten att en hashtag som just nu cirkulerar på sociala medier ska tas bort. Hashtaggen samlar inlägg som anklagar den nu misstänkte mannen för att ha tagit kontakt med unga tjejer och bland annat bett dem att skicka bilder på sig själva till honom. Om brevskrivaren inte fick som hen ville hotades det med konsekvenser, enligt en källa med insyn i ärendet.

I sociala medier finns flera videos som använder den aktuella hashtaggen och där den nu misstänkte mannen pekas ut.

Ville få bort personuppgifter

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare har hot också skickats till en högt uppsatt chef för en söktjänst som tillhandahåller personuppgifter. Den utpekade mannen misstänks för att hotfullt ha krävt att få sina uppgifter borttagna från hemsidan.

Båda de misstänka brotten har begåtts under den första halvan av december månad. Den gripne är skäligen misstänkt i båda ärendena.

Mannen har tidigare dömts för olaga hot.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisen i region Stockholm som via presstjänsten bekräftar de två brotten.

– Vi har fått in polisanmälan i båda fallen och det gäller olaga hot, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Följ ämnen i artikeln