Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Syrien: Israeliska attacker mot Damaskus

Publicerad 2024-10-24 04.02

En israelisk attack har träffat ett bostadshus i Syriens huvudstad Damaskus, rapporterar statliga syriska medier.

Samtidigt varnar FN:s sändebud för Syrien att spridningen av konflikten i Gaza kan få allvarliga konsekvenser i Syrien.

Den israeliska militären ”inledde en luftattack, riktad mot två platser mot Kafr Sousa-området i Damaskus och en militäranläggning nära Homs”, skriver den regimstyrda nyhetsbyrån Sana.

En soldat dödades och sju personer skadades i attacken, enligt statliga medier. Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att det skett ett dödsfall i samband med attacken och att tre personer skadades.

Även en militäranläggning i staden Homs ska ha träffats. I den attacken, som riktades mot en lastbil, dödades en soldat och fyra andra skadades enligt SOHR:s uppgifter.

Sedan inbördeskriget bröt ut i Syrien har Israel regelbundet attackerat mål i landet, oftast utan att kommentera dem.

Ovanligt starkt uttalande

Under onsdagen varnade Geir Pedersen, FN:s sändebud för Syrien, för att ”hetta från konfliktbränderna” som rasar i Gaza och Libanon redan nu känns i Syrien – men att situationen kan bli ännu allvarligare.

I ett ovanligt starkt formulerat uttalande uppmanade Pedersen FN:s säkerhetsråd att noga bevaka en eventuell spridning av konflikten.

– Den senaste månaden har vi sett den snabbaste och mest omfattande kampanjen av israeliska luftangrepp under de senaste 13 åren, sade Geir Pedersen.

Nya ryska luftangrepp

Dessutom verkar den regionala upptrappningen katalysera landets interna konflikt, enligt Pedersen, samtidigt som Ryssland – som stöder den syriska regeringen – återupptagit luftangrepp för första gången på länge.

Israeliska attacker mot vägen som går mellan Beirut och Damaskus har hindrat flyende civila och ”strypt en viktig kommersiell artär mellan länderna”, enligt Geir Pedersen.

– Vi ser alla ingredienser för en militär, humanitär och ekonomisk storm bryter ut över ett redan ödelagt Syrien, sade Pedersen.