Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Explosioner i Beirut – bostadshus uppges träffat

Uppdaterad 10.07 | Publicerad 04.03

Explosioner har skakat Beirut tidig söndagsmorgon. Israel har genomfört dubbla flygattacker mot södra delar av staden, rapporterar statliga libanesiska NNA.

Enligt Israel anfölls två Hizbollahmål.

Ett bostadshus i Haret Hreik i förorten al-Dahiya, ansedd som ett av shiamilisen Hizbollahs starkaste fästen, har enligt NNA träffats. Ett sjukhus och en moské uppges ligga i direkt anslutning till den attackerade byggnaden.

Israels militär hävdar i ett uttalande på Telegram att man anfallit ett kommandocenter tillhörande Hizbollahs underrättelsetjänst och en underjordisk vapenverkstad.

I en direktsändning i libanesisk media, som visar vyer över staden, syntes i gryningen en stor explosion och därefter ett kraftigt rökmoln som steg över flera höghus. Runt en timme tidigare uppmanade den israeliska militären via X invånare i två områden i södra Beirut att omedelbart evakuera.

Israeliska stridsflygplan uppges även ha riktat nattliga attacker mot en rad platser i södra Libanon, däribland Nabatieh som enligt NNA anfallits sju gånger. Den israeliska militärens talesperson Avichay Adraee skriver på X att ”fler än 65 Hizbollahterrorister” angripits. Tre av dem var enligt Israel högt uppsatta inom den Iranstödda rörelsen.

Beiruts södra förorter utsattes även på lördagseftermiddagen för intensivt israeliskt bombardemang.