Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Kritiken: Dålig kontroll av spelmarknaden

Publicerad 2024-10-22 09.23

Spelinspektionen gör få kontroller av spelbranschen, anser Riksrevisionen. Arkivbild.

Spelinspektionen får hård kritik i Riksrevisionens granskning. Den största bristen är att det helt enkelt görs för få kontroller.

Sedan 2019 gäller en ny spellag med licenssystem i Sverige, som bland annat gör det möjligt för kommersiella bolag att erbjuda onlinespel till den svenska marknaden. En grundbult i den nya lagen var att spelandet skulle stå under offentlig kontroll.

Nu visar Riksrevisionens granskning att Spelinspektionen, som fick ansvar för tillsynen, har stora brister i sin kontroll av spelbolagen.

Det största problemet är att myndigheten gör för få inspektioner, dessutom görs de inte utifrån en riskanalys och när brister upptäcks görs ingen uppföljning av om de rättas till.

”Intensiva år”

”Det är särskilt viktigt med tillsyn av spelformer som är förenade med stora risker. Dit hör kommersiellt onlinespel och vadhållning som borde kontrolleras betydligt mer. Det är också viktigt att stänga ute olagligt spel”, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner i ett pressmeddelande.

Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg delar Riksrevisionens syn, och pekar på att perioden sedan 2019 har varit omvälvande.

”Vi kan se tillbaka på sex mycket intensiva år med en ny ramlagstiftning, nya aktörer och nya uppdrag i en helt ny reglering. Flera frågor väntar fortfarande på praxis i domstol”, säger Rosenberg i ett pressmeddelande.

Ministern: Tar tid

Riksrevisionen har även synat regeringens roll och anser bland annat att regeringen inte har gett tillräckliga resurser till myndigheten när annan verksamhet trängt undan tillsynen.

”Vi har sedan vi tillträdde vidtagit flera åtgärder för att stärka Spelinspektionens tillsynsverksamhet. Bland annat har myndighetens anslag ökat väsentligt för detta ändamål och i senaste budgetpropositionen föreslår vi att det ska fortsätta öka stegvis fram till 2026”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i en skriftlig kommentar till TT.

”Det bör också nämnas att granskningen avser perioden 2019–2023. Det kan ta tid innan våra åtgärder, som till exempel nya tillsynsverktyg för myndigheten, ger fullt resultat”, fortsätter Wykman.

Följ ämnen i artikeln