Ny trålgräns i Östersjön ska rädda strömmingen

Peter Wallberg/TT

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-04

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), statsminister Ulf Kristersson (M) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) presenterar regeringens havsmiljöproposition.

Regeringen vill flytta ut trålgränsen längs hela Östersjökusten och förbjuda bottentrålning i skyddade havsområden.

– Det borde ha gjorts för länge sedan, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

I regeringens havsmiljöproposition föreslås att trålfiske inte ska tillåtas innanför en gräns på tolv sjömil från kusten. Från Skanör till Haparanda, inklusive Öland och Gotland. I dag är gränsen fyra sjömil.

Utflyttningen av trålgränsen anses viktig för att inte stora stim av strömming och sill ska trålas upp när den leker nära kusten.

Regeringen föreslår också att bottentrålning förbjuds inom skyddade havsområden, som nationalparker och naturreservat.

– Fisket har varit för hårt under en lång tid. Torsken är i praktiken utrotad, men det gäller också sill och strömming med dramatiskt minskade bestånd, säger Kristersson.

Nätfiske påverkas ej

Det kustnära fisket med nät kommer inte att påverkas, utan snarare gynnas när det storskaliga trålfisket flyttas längre ut till havs, enligt miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Att flytta ut gränsen för trålfiske måste dock ske i samråd med EU och berörda EU-länder. Pourmokhtari pekar på att kommissionen uttryckt oro för Östersjöns hälsa.

– Så det vore anmärkningsvärt om man från kommissionens sida skulle stoppa det här nationella initiativet, säger hon.

Havsmiljöpropositionen innebär också att skyddade områden i Östersjön ska öka från 15 procent till 30 procent, varav 10 procent ska vara strikt skyddat.

”Kliv framåt”

Övergödning är det största problemet i Östersjön, enligt Pourmokhtari. Över 20 procent av botten är syrefri. Därför införs bland annat ett nytt etappmål till 2030 för att minska övergödningen.

På frågan om propositionen räcker för att rädda sillen och strömmingen och stoppa bottendöden svarar miljöministern:

– Den är ett ordentligt kliv framåt.

Enligt Centerledaren Muharrem Demirok räcker regeringens förslag inte på långa vägar för att rädda sillen och strömmingen. Han vill se ett omedelbart totalstopp för ”monstertrålare” och mer riktade satsningar för ett renare hav.

Förre miljöministern Isabella Lövin (MP) tycker att propositionen dröjt för länge, men välkomnar att den nu läggs fram. Hon önskar dock att regeringen föreslog en havsmiljölag, tog fram en tidplan och avsatte pengar för åtgärderna.

Följ ämnen i artikeln