Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Starkt norrsken över stora delar av Sverige

TT

Publicerad 2024-08-13 01.29

Sociala medier svämmar över av sagolika bilder på en himmel som skimrar i lila, rött, rosa, blått och guld. Från runt om i Sverige kommer rapporter om ännu en natt med starkt norrsken, så långt söderut som i Skåne.

Samtidigt pågår den årliga meteorsvärmen Perseiderna. Mellan den 11 och 13 augusti kan betydligt fler stjärnfall än vanligt ses över hela landet. Orsaken är att jordens atmosfär kolliderar med ett stoftmoln från en komet.

Maja Wallering, 21, och Hugo Ziegler, 18, spanade efter stjärnfall under måndagskvällen men de såg ännu ett himlafenomen.

De båda fick gåshud när de såg det starka skenet i Söderköping, skriver Expressen.

– Vi hade klättrat upp på en kulle för att vi hört att det skulle bli stjärnfall i kväll. Där såg vi ljuspelare men tänkte att det bara var ljuset från gatlyktorna. Sedan såg vi att det var grönt och rosa, och förstod att det var norrsken.

– Det var jättehäftigt, säger Hugo Ziegler.

En molnfri natt i stora delar av landet innebar mycket goda förutsättningar för att se meteorsvärmen, rapporterade flera medier under måndagskvällen.

I norra Sverige är norrsken vanligt, men möjligheten att se det med blotta ögat i södra delarna av Sverige kommer bara någon gång då och då.

ANNONS