Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Grietje, 77, fick polisens knarksms: ”Blev riktigt arg”

Uppdaterad 2024-06-01 | Publicerad 2024-05-31

77-åriga Grietje Thomsen fick ett ”knarksms” från polisen.

77-åriga Grietje Thomsen fick under gårdagen Göteborgspolisens knarksms.

Men bor inte i Göteborg och har aldrig köpt narkotika i sitt liv säger hon.

– Jag blev riktigt arg, säger hon.

För Grietje Thomsen, 77 , avbröts festligheterna på pensionärföreningens vårfest när hon plötsligt fick ett sms från polisen.

– Jag tänkte att det var konstigt, jag trodde nästan det hade hänt nånting, säger hon.

"Du får sms för att det här numret förekommer i en telefon som vi har tagit i beslag och som används i samband med narkotikaförsäljning"

Vännerna i pensionärsföreningen tyckte att det såg ut som ett bedrägeri och tyckte att hon borde strunta i det, vilket hon gjorde.

– Men när jag kom hem på kvällen och såg på tv hörde jag att det inte alls var nåt lurendrejeri, det var ju på riktigt.

Polisens sms.

Fanns med på knarkmobil

Hon hade nämligen fått ett av Göteborgspolisens ”knarksms” som under gårdagen skickades ut till 8 200 personer vars telefonnummer förekommit i mobiltelefoner beslagtagna i narkotikaärenden. Grietje Thomsen bor dessutom inte i Göteborg, utan i Ystad i Skåne.

– Det var mycket märkligt då, men sen i dag tänkte jag: Får polisen bara skicka det till vanliga gamla pensionärer?

Grietje Thomsen blev ”riktigt arg”, och tycker att polisen borde ha skickat med ett telefonnummer man kan ringa för att få veta mer. Hon menar att hon inte förstår varför hon har fått sms:et då hon inte har köpt droger.

Hur känns det nu?

– Jag är fortfarande upprörd att man bara får skicka ut sånt här till privatpersoner utan att berätta lite mer om det eller ringa upp.

Polisen: Vissa kan hamna i kläm

Grietje Thomsen tror att sms:en kan skrämma upp de som får det och inte har köpt någon narkotika, speciellt äldre människor.

Daniel Norlander är lokalpolisområdeschef i Hisingen där projektet har utförts. Han menar att polisen har övervägt integritetsaspekten av sms:en, men sett ett värde i att skicka ut de ändå.

– Vi ser att det finns ett syfte. En övervägande andel av de 8 200 sms:en går till såna som köpt narkotika och då är det ett fåtal nummer som kan komma i kläm, det är vi medvetna om, säger han.

Han hoppas att de som känner sig oroliga eller förvirrade över sms:et hör av sig till polisen.

Följ ämnen i artikeln