L-toppen klär sig i drag på Pride – som protest mot SD

Publicerad 11.52

Jan Jönsson protesterar mot Sverigedemokraterna – genom att återigen klä sig som dragqueen.

Stockholmspolitikern och L-toppen tänker bära utstyrseln under prideparaden i Stockholm.

– Sverigedemokraterna har visat ett förakt mot hela dragkulturen, säger Jönsson.

Hat och hot mot hbtq-personer och i synnerhet dragqueens har ökat sedan regeringsskiftet, enligt Jan Jönsson. Han kopplar utvecklingen till Sverigedemokraternas alltmer högljudda protester mot företeelsen. För att markera mot SD, och andra som kritiserar dragqueens, kommer han klä sig som en under prideparaden.

– Det har varit en hel del påhopp från Sverigedemokraterna. Till exempel att de vill förbjuda sagostunder som dragqueens håller, säger Jönsson.

Han nämner också SD:s kritik mot inslaget med en dragqueen under OS-invigningen. Kritiken har bland annat kommit från SD-toppen i EU, Charlie Weimers.

Jan Jönsson (L).

Hotades själv

Att hat och hot har ökat baserar Jönsson på samtal med kontakter i dragrörelsen. Även Jönsson utsattes efter sin förra kampanj när han klädde sig i dragkläder.

– Sverigedemokraterna är mest aktiva i debatten i Sverige, också med att håna och med att kritisera. På kommunal nivå försöker de förbjuda verksamheter som sagostund, det har även pratats om att föräldrar som låter sina barn gå på sagostunder ska anmälas till socialtjänsten. Min kritik är riktad mot alla som är intoleranta, säger Jönsson.

Vad hoppas du kunna uppnå med detta?

– Jag hoppas att det sätter fokus på att har och hot mot dragqueens är ett problem och att det begränsar människors frihet. Så vill vi inte ha det i Sverige, eller någon annanstans heller.

Får professionell hjälp

Ser du någon risk för att du själv får kritik från ”riktiga” dragqueens”?

– Vi har diskuterat den frågan grundligt. Drag är ett kulturuttryck. Kulturutövning får var och en göra som den önskar, precis som att jag kan välja att spela klarinett eller teater. Men jag kan inte göra detta utan hjälp från en professionell dragartist.

Jan Jönsson kommer att få hjälp att klä sig av en professionell dragshowartist. Han kommer gå främst i ledet i Liberalernas sektion i paraden. Under veckan kommer han även delta i seminarium och debatter med andra politiker.

Hur känner du dig när du har klätt dig till dragqueen?

– Man pressar ihop hela kroppen med en korsett. Det är som ett tortyrredskap. Det gör fruktansvärt ont, men det sprider också mycket glädje.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna för kommentar om Jönssons kritik.