Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Första F-16-planen framme i Ukraina

TT

Publicerad 2024-08-04 13.01

De första F-16 planen är framme i Ukraina. De kommer att stärka landets försvarsförmåga mot Ryssland, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Planen visades upp för pressen på hemlig ort.

– Nu är det verklighet . . . F16 är i Ukraina. Vi gjorde det, sade Zelenskyj men tillade att det behövs fler plan och fler piloter som kan flyga dem, skriver AFP.

Danmark och Nederländerna står bakom leveransen av de i USA tillverkade stridsplanen, rapporterar Ritzau. Norge är också på väg med en leverans.

Lovade 100 stridsplan

Ukraina har önskat få större stridskraft i luften, och har väntat länge på stridsplanen från väst. Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge har tillsammans utlovat ungefär 100 F-16-flygplan till Ukraina.

Det är oklart hur många plan Ukraina erhållit fram till nu. Ryssland har hotat att skjuta ner dem, och har riktat attacker mot baser där stridsplanen kan vara baserade.

Sedan tidigare har Bulgarien, Polen och Slovakien donerat Sovjetbyggda, äldre stridsflygplan av typen Mig-29 och Su-25.

Evakueringar i Donetsk

Ryssland fortsätter lägga områden i Donetsk i östra Ukraina under en bombmatta. Ukraina beordrar därför evakuering av barn och deras vårdnadshavare från områden där Ryssland hävdar militära framgångar.

– Fienden bombar städer och byar på dessa orter dagligen, så det har beslutats att evakuera barn med deras föräldrar eller andra vårdnadshavare, säger guvernören i Donetsk enligt AFP.

Ryssland säger sig ha intagit ännu en by, Novoselivka Persha, i östra Ukraina. Byn ligger omkring tre mil nordväst om Donetsk.

Parallellt rapporteras om ryska anfall mot infrastrukturanläggningar och bostadshus i bland annat regionen Cherson. Minst 15 personer, bland dem ett barn, har skadats det senaste dygnet, skriver guvernör Oleksandr Prokudin på meddelandetjänsten Telegram.

Ryssland uppges också ha attackerat en järnvägsanläggning i Poltava, skriver tidningen The Kyiv Independent.