Robot slog rakt ned i största barnsjukhuset

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-07-09 14.10

Operationer på barn avbröts, små cancerpatienter fick evakueras och ett helt kvarter fylldes av bråte.

Det bedöms ha varit en rysk robot som slog rakt ned i Ukrainas största barnsjukhus i centrala Kiev på måndagen.

En långsmal robot ses slå rakt ned i barnsjukhuset Ochmatdyts anläggning i centrala Kiev, i ett svårverifierat filmklipp som spelades in av en person i närheten, under måndagens omfattande ryska anfall.

Fasader på sjukhusets flervåningsbyggnader blåses ur och ett tjockt, grått rökmoln stiger mot himlen.

– Analyser av filmmaterialet och bedömningar som gjorts på plats tyder på att sannolikheten är hög att barnsjukhuset träffades direkt, säger Danielle Bell, som leder FN:s människorättsobservatörer i Ukraina (HRMMU), enligt AFP.

Med det vill hon förtydliga att roboten inte ser ut att ha skjutits ned eller förts ur kurs av Ukrainas luftvärn.

Av filmklippet och ukrainska bilder på robotspillror att döma så var roboten en rysk Ch-101, en kryssningsrobot som avfyras från flygplan i luften.

”Förstår det inte”

Ochmatdyt är Ukrainas största barnsjukhus och det som primärt tar emot svårt sjuka barn, som cancerpatienter. 670 barnpatienter och fler än tusen vårdanställda var där när det brakade till. Många uppges ha hunnit ned till skyddsrum då flyglarmet ljöd några minuter i förväg.

En kvinna berättar för Dagens Nyheter att hon satt i en av sjukhusets korridorer och väntade på att hennes son skulle vakna efter en operation.

– Som tur var var operationen redan över då. De rullade ut honom i korridoren, han var fortfarande nedsövd. Vi förde ut honom, säger hon till tidningens reporter i Kiev.

En intensivvårdschef på sjukhuset pratar med Svenska Dagbladets utsände iförd en blodig läkarrock och med glassplitter intryckt i olika delar av kroppen.

– Jag trodde verkligen att det här var den sista platsen som skulle attackeras. Vi hjälper barn och vi har inga militära patienter alls. Jag förstår det inte, säger han till tidningen.

Letar efter döda

En stor räddnings- och sökinsats pågick ännu på tisdagen i rasmassor vid barnsjukhuset. Hittills har två hittats döda där.

Ryssland anföll åtminstone fem städer i Ukraina med robotar i måndagens omfattande anfallsvågor. Tiotals personer rapporteras ha blivit dödade och fler än hundra skadade, enligt ukrainska myndigheter, som uppdaterar dödstalen löpande.

Rysslands regering hävdar att det var en ukrainsk robot som slog ned. De nekar konsekvent till att ryska styrkor attackerar civila, trots att det är väldokumenterat i väldigt många fall kriget igenom.

ANNONS