Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Pedofiljägare dömda: "Tar lagen i egna händer"

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-07-12

Tre män kopplade till “Pedo Hunting Sweden” dömdes på fredagen för grov misshandel av en man i Umeå. Gruppen stämmer träff med, misshandlar och hänger ut påstådda pedofiler.

Medborgargardets aktivitet sprider sig i Sverige, Norden och Europa – och oroar Polisen.

– Det är olyckligt att personer tar lagen i egna händer, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Gruppen verkar genom att stämma träff mellan ett fiktivt barn och en påstådd pedofil. Vid mötesplatsen dyker en grupp maskerade män upp och misshandlar den påstådda pedofilen inför kamera. Händelseförloppet läggs ut på sociala medier, bland annat på meddelandeappen Telegram där gruppen har över 30 000 följare.

Gruppen säger sig skydda barn och göra samhället en tjänst. Men handlingarna är olagliga och kan försvåra brottsutredningar, enligt Polisen.

Domar i två fall

Under fredagen dömdes tre unga män med kopplingar till gruppen för grov misshandel och grovt olaga integritetsintrång. De attackerade en man på öppen gata i Umeå, filmade händelsen och spred den. Två av männen dömdes till två års fängelse vardera och den tredje till ungdomsövervakning i åtta månader.

Under våren har flera personer med koppling till ”Pedo Hunting Sweden” dömts för bland annat grov misshandel i Nacka tingsrätt.

Ytterligare två händelser kopplade till gruppen är under utredning, enligt Lena Larsson på Noa.

Omfattningen oklar

Polisen vet inte så mycket om gruppen, enligt Larsson. Hur många som blivit utsatta är därmed svårt att uppskatta.

– Vi kan se det som läggs upp på nätet, men det finns ett stort stigma kring att ha en sexuell dragning till barn så det är inte så många som anmäler.

Polisen vet heller inte hur många personer som går att koppla till den våldsamma gruppen.

Kritiska mot Polisen

Gruppen påstår att de agerar för att de själva blivit utsatta och att polisen inte gör något, uppger Lena Larsson.

– Vi gör så mycket vi bara kan för att skydda barn, men det de gör kan försvåra för oss, säger hon.

Om en person som blir uthängd ingår i ett nätverk som utreds av polis kan hela nätverket dra sig undan som en konsekvens, menar Larsson.

– De går till exempel hem och tar bort allt på sin dator, vilket förstör möjligheten att lagföra dem.

Sprider sig i Sverige och Europa

På sociala medier finns mindre konton för olika städer. Utöver den svenska gruppen, som är den med flest följare, finns motsvarande grupper på sociala medier i andra länder i Norden.

Det finns även ett samlingskonto med namnet “Pedo Hunting Europe” samt konton för flera andra europeiska länder, men omfattningen av aktiviteten är oklar.

– Vi vet inte om det är olika personer i olika städer eller om det är samma grupp som reser runt. Men det kan trigga i gång personer att göra liknande saker, säger Lena Larsson.