Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Toppekonom: Trumps stil kan lugna konflikter

TT

Publicerad 18.47

Nathan Sheets, global chefsekonom på Citibank.

Donald Trump har lovat snabb fred i Ukraina om han vinner valet i USA.

Han lär upptäcka att det är komplicerat, men Trumps okonventionella stil skulle kunna vara en öppning i flera globala konflikter, anser toppekonomen Nathan Sheets.

– Det är en möjlighet, säger han.

Utrikespolitiken i USA har följt en linje de senaste åren, men enligt Nathan Sheets skulle Trump som president kunna stå för något helt annat.

– Kanske det är värt att ha ett nytt tillvägagångssätt för att se om det kan vara framgångsrikt. Jag kan förstå ett sådant argument.

Sheets har tidigare arbetat i många år på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och var även vice finansminister under den demokratiske expresidenten Barack Obama.

”Ganska komplicerad”

Trump har hävdat att han skulle kunna få slut på kriget i Ukraina om han blir president igen. Hur hans retorik – i händelse av valseger – kommer att översättas till politik återstår dock att se.

– Jag tror att han kommer att upptäcka att den konflikten, precis som konflikten i Mellanöstern, är ganska komplicerad, säger Nathan Sheets, global chefsekonom på den amerikanska storbanken Citi, under ett besök i Stockholm.

Och trots att Trumps okonventionella sätt skulle kunna leda till snabbare nedtrappningar, så kan det också innebära risker.

– Det är också möjligt att hans stil kan väcka vissa spänningar på andra ställen, säger Nathan Sheets.

Värt att testa nytt?

I många av de länder som har gått till val under supervalåret 2024 har sittande regeringar förlorat eller mötts av stora bakslag. Nathan Sheets ser en global tendens där väljare är missnöjda med de styrande partierna.

– Hur det här kommer att visa sig i det amerikanska valet står inte klart. Kanske kommer amerikanska väljare att gå i en annan riktning. Men det är ett anmärkningsvärt prejudikat som vi ser i många länder.