”Udda att personen var sminkad”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-23

Överläkare vid rättspsyk om vansinnesdådet

Enligt uppgift var gärningsmannen sminkad när han gick till attack.

Det kan tyda på att dådet var planerat.

– Det framstår som udda att den här personen ska ha varit sminkad, säger Fredrik Hedén, överläkare vid rättspsykiatriska avdelningen i Stockholm.

Vittnen har uppgett att mannen som senare greps för vansinnesdådet i Sint-Gillis i Belgien var sminkad med svart och vitt smink.

Fredrik Hedén betonar att det är mycket svår att säga någonting om gärningsmannens eventuella motivet till dådet när uppgifterna ännu är så knapphändiga, men uppgiften om att mannen varit sminkad vid dådet kan ge ledtrådar.

– Man kan fråga sig om den här personen brukar vara sminkad i vanliga fall. Om han sminkat sig speciellt för tillfället skulle det kunna vara av intresse, säger Fredrik Hedén.

– Om han sminkat sig speciellt för tillfället – vilket vi inte vet någonting om – då har man stått och funderat på det här och då får man en mer överlagd känsla över det hela, säger han.

Enligt Hedén är det svårt att säga något generellt om den här typen av dåd.

– Det är svårt att generalisera om något som är såpass udda, säger han.

– Det här är ganska udda även för mig, säger han.

– Grundbudskapet är att det finns för lite uppgifter för att säga något distinkt. Man måste nog avvakta och se vad det är för person istället för att sitta och gissa, säger Fredrik Hedén.

ANNONS