Rev könsgränserna – då invaderade männen: ”Blir uttittade”

Publicerad 2018-06-10

Besöket på kallbadshusets queerdag blev inte som Jeanette Larsson tänkt sig, skriver Sydsvenskan. Enligt henne har de öppna dörrarna till kvinnornas område lockat till sig män – som bara är där för att stirra på dem.

Första måndagen varje månad infaller ”Queer Kallis” på Ribergsborgs kallbadshus i Malmö där besökare får välja fritt vilket omklädningsrum eller badbrygga man ska befinna sig på.

Queer Kallis riktar sig till alla men särskilt till hbtq-personer. Icke-binära och transpersoner som tidigare inte kunnat gå på Kallis på grund av den strikta könsuppdelningen i en dam- respektive herr-avdelning har nu möjlighet till det”‚ står det på hemsidan.

Bakom initiativet ligger en politisk motion skriven av Hanna Thomé (V) och Linda Hiltmann (Fi), skriver Sydsvenskan.

Men vissa menar att idén inte gett den effekt man önskat. Enligt Jeanette Larsson, som är föreläsare i mångfaldsfrågor, missbrukas öppenheten av män som kommer dit för att glo på kvinnor som annars är fredade. När hon var där nyligen var det, enligt henne, män överallt på damernas sida.

– De var i duscharna, på toaletterna, i omklädningsrummen, och på badbryggorna. Stället var invaderat av män, inte av transpersoner vad jag kunde se. Det kändes otroligt obehagligt allting. Hur det såg ut på herrarnas sida vet jag inte.

”Öppen marknad för de som vill titta”

Både hon och andra upplevde att de blev utstirrade och objektifierade. Jeanette frågade badvakterna om det var så här det var tänkt – men fick inget svar. Vissa av kvinnorna, enligt Jeanette, valde att lämna badet på grund av männen.

– Det kom några transpersoner och då började gubbarna att stirra ut och håna dem.

Jeanette tycker att det är fel att man kallar det för Queer Kallis då hur dagen är utformad nu, inte uppfyller sitt syfte. Hon tycker att det borde heta ”Mix-kallis”.

– Det borde framgå att det kan komma heterosexuella män för att glo.

Eller så kan man helt enkelt skapa en avdelning för de som identifierar sig som queer, menar hon.

– Där de kan röra sig fritt alla dagar om året och inte bara tolv dagar.

Hon tycker att man borde gjort en risk- och konsekvensanalys innan införandet av dagen.

– Det borde vem som helst förstå att det blir en öppen marknad för de som bara är intresserad av att titta på kvinnors kroppar.

”Fel grupp straffas om vi stänger ned”

Hon är inte den enda som har reagerat. En annan besökare skrev så här tidigare i ett brev till politikerna efter att hon var på badet på premiären av queerdagen: ”Vanligtvis rör sig kvinnor på damavdelningen obehindrat nakna, naturligtvis, men denna dag syntes påfallande många omsvepta i handduk/sarong. För många kvinnor är damavdelningen på ett kallbadhus en frizon från män, som inte har sunda värderingar”.

Kommunalrådet Hanna Thomé (V) har beklagat upplevelsen och menar att personen i fråga ger ”uttryck för den patriarkala värld vi lever i” och att problemet ligger i att vissa män inte kan sköta sig.

– Fel grupp straffas om vi stänger ner för att vissa män inte kan sköta sig. Jag träffade väldigt nöjda transpersoner, som tidigare inte har kunnat gå på badet alls, har Hanna Thomé sagt tidigare till Sydsvenskan.

Enligt henne får företaget Hekajo, som driver badet på kommunens uppdrag, se över säkerheten. Den första gången ”Queer Kallis” inträffade ska det delats ut ordningsregler, där finns bland annat ett förbud mot ”ovälkomna blickar”. Enligt chefen Jonas Rincon Dahlberg var de flesta nöjda med premiären.

– Jag har uppfattat mycket positivt i sociala medier, sa han till Sydsvenskan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln