Nordkorea sköt upp långdistansraket

Publicerad 2012-12-12

USA: "En högst provocerande handling"

Nordkorea avfyrade i natt sin hårt kritiserade långdistansrobot.

Nu fördömer omvärlden uppskjutningen.

Uppskjutningen genomfördes 01.51. I nordkoreansk statstelevision berättade en nyhetsuppläsare i jublande ton att raketen hade tagit sig ut i omlopp runt jorden.

Efter knappt en timme rapporterades att delar av raketen har landat i havet utanför den koreanska halvön och Filippinerna.

Fördöms av omvärlden

Uppskjutningen har fördömts av flera länder, bland dem USA och Sydkorea, som hävdar att det rör sig om en testskjutning av en långdistansrobot som kan kärnvapenbestyckas.

På onsdagseftermiddagen diskuterade FN:s säkerhetsråd uppskjutningen - och möjliga konsekvenser - under ett krismöte.

Storbritanniens FN-ambassadör Mark Lyall sa enligt nyhetsbyrån AP att säkerhetsrådet "omgående borde komma med en kraftfull reaktion mot den här provokationen".

– Uppenbarligen finns det olika synsätt på det här inom säkerhetsrådet men vi måste ändå göra något, sa han.

Kritik från USA

USA kallar uppskjutningen en "högst provocerande handling".

– Det här är ytterligare ett exempel på Nordkoreas oansvariga beteende. Med anledning av det här nuvarande hotet mot den regionala säkerheten kommer USA att stärka och utöka vårt nära samarbete med allierade, säger Tommy Vietor, talesman för det amerikanska nationella säkerhetsrådet i ett uttalande, skriver AP.

Också Ryssland beklagar uppskjutningen i starka ordalag. Företrädare för landet understryker att Nordkorea överträtt en av FN:s säkerhetsråds resolutioner. Man varnar också länder i regionen från åtgärder som kan öka spänningarna.

Misslyckades i april

Det är Nordkoreas andra försök till uppskjutning av en robot sedan Kim Jong Un tog över makten. Det första i april misslyckades när missilen kraschade i havet kort efter att ha lyft.

Totalt är det den femte långdistansraketen som som skjutits upp sedan 1998, skriver AP.

Uppskjutningen, som ärade landets förre ledare Kim Jong-Il ett år efter hans död, kallas "banbrytande" av den officiella nyhetsbyrån KCNA.

Enligt Nordkorea ska långdistansroboten ha satt en kommunikationssatellit i omlopp.

Hot mot säkerhetsläget

Landets rakettester ses som nödvändiga för att Nordkorea ska kunna avancera med sina kärnvapen ambitioner, i nuläget tror man att de har tillgång till ett fåtal enkla atombomber, skriver AP.

Landets uttalanden om att det rör sig om satelliter som man vill kunna sätta i omlopp möts av skepsis från omvärldens experter som menar att teknologin är snarlik den som används för att bygga vapen.

Amerikanska myndigheter anser att Nordkoreas försök att skaffa kärnvapen är ett hot mot säkerhetsläget i hela världen, skriver AP.