Tv-stjärnan anmäld för 214 sexbrott

Uppdaterad 2013-01-12 | Publicerad 2013-01-11

28 offer var under 10 år

Jimmy Savile var hyllad programledare i BBC och barnens idol. Men han levde ett dubbelliv som saknar motstycke i Storbritanniens historia.

En polisutredning visar att han misstänks begått 214 sexbrott mot barn och unga under 54 års tid.

Den yngsta var en pojke på bara 8 år.

Jimmy Savile var programledare för bland annat populära "Top of the pops" och  ”Jim’ll fix it” i BBC och en av Storbritanniens största radio-  och tv-personligheter. Han avled i oktober 2011. Ett år efter hans död sändes en dokumentär i ITV där flera personer trädde fram och berättade att de som barn blivit utsatta för sexbrott av Savile. Det framkom att BBC känt till misstankarna om sexbrotten men avstått att rapportera om dem. Det ledde senare till att BBC:s högsta chef George Entwistle tvingades avgå.

Nu har en polisutredning avslöjat vidden av pedofilskandalen, rapporterar Sky news.

Yngsta var bara 8

Runt 450 personer har kontaktat polisen och berättat om övergrepp. Sammanlagt misstänks tv-stjärnan ha begått 214 sexbrott under 54 år sedan 1955. Övergreppen har skett på en mängd olika platser som sjukhus, hospice och skolor.

Han skänkte pengar till barnsjukhus och fick på så sätt tillgång till att vistas på avdelningar och begå övergrepp.

Tre fjärdedelar av offren var under 18 år. Den yngsta bara 8 år.

Av de 214 brotten var anses 34 ha varit våldtäkter.

Adlades 1990

Enligt polisen använde sitt kändisskap för att dölja brotten. 

Han adlades av drottningen 1990 för sina insatser i radio och tv.

Polisen har ännu inget bevis för att Jimmy Savile var del av en större pedofilring eller informellt nätverk, men det spåret fortsätter att utredas.

– Savile kan inte ställas inför rätta i dag men vi hoppas att den här utredningen ger viss tröst åt hans hundratals offer, de har lyssnats till och de har tagits på allvar, sa polischefen Peter Spindler vid en presskonferens på fredagsförmiddagen.