Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kim Jong-Il bekräftar: sonen och systern nya generaler i Nordkorea

Uppdaterad 2011-12-19 | Publicerad 2010-09-28

Son och syster Kim Jong-Il utnämnde i dag sin yngste son Kim Jong-Un – och sin storasyster Kim Kyong Hui – till fyrstjärniga generaler.

Ett maktbyte kan vara mycket nära förestående.

I dag utsågs Kim Jong-Un officiellt till fyrstjärning general i Nordkorea.

– Den här befordran är startpunkten för hans övertagande, säger Nordkorea-experten Kim Yong-hyun till AP.

Kim Jong-Il kunggjorde sitt beslut i dag.

Det är bara timmar kvar till Nordkoreas regerande kommunister (WPK) samlas till möte.

Ett möte som bara ägt rum vid två tillfällen sedan staten Nordkorea bildades 1948.

Vid första mötet valdes Kim Il-Sung till ledare. Vid det andra, 1994, utsågs sonen Kim Jong-Il till efterträdare.

Fyrstjärnig general

Och som av en tilfällighet meddelade den statliga nordkoreanska tidningen Minju Choson i morse, bara timmar före mötet, att Kim Jong-Ils yngste son befordrats till fyrstjärnig general.

– Den här befordran är startpunkten för hans övertagande, säger Kim Yong-hyun, Nordkorea-expert vid Seouls Dongguk Universitet, till AP.

Kim Jong-Il har tre söner – Kim Jong-Nam, Kim Jong-Chol och Kim Jong-Un – med två olika kvinnor och det har länge spekulerats i vem av dem som skulle få ta över.

”Har rest mycket”

Väldigt lite är känt om minstingen Kim Jong-Un – inklusive hans exakta ålder.

Enligt obekräftade uppgifter föddes han den 8 januari 1983 eller 1984 av Kim Jong-Ils tredje fru, Ko Yong-hui. Han har studerat både i Schweiz och på Kim Il-Sung Military University, han ska ha rest mycket i världen, pratar bra engelska och är faderns favorit.

Fick en stroke

Envisa uppgifter hävdar att Kim Jong-Il drabbades av en stroke 2008 och hans hälsa har diskuterats flitigt de senaste åren. Skulle diktatorn dö utan en tronföljare kan landets drabbas av en maktkamp.

Men Kim Jong-Il verkar ha en lösning även på det problemet.

För samtidigt som sonen i morse utsågs till fyrstjärnig general förärades även den nordkoreanske ledarens 64-åriga lillasyster Kim Kyong Hui med titeln, uppger Korean Central News Agency (KCNA).

– Det finns en möjlighet att hon kommer att ta rollen som kordinator för att försäkra att maktövertagandet sker på ett smidigt sätt, säger Cheong Seong-chang, vid Seouls Sejong Institut, till AP.

Stor kärlekskampanj

De senaste månaderna har en intensiv kampanj dragits i gång i landet för att få folket att dyrka Kim den yngre.

Den 8 januari, Kim Jong-Uns födelsedag, blev tidigare i år till en nationell helgdag. Man har bland annat börjat spela sånger i nordkoreansk radio och tv där man hyllar 26-åringen och nordkoreanska tidningar har haft ett flertal tävlingar i att skriva hyllningsdikter.

Det har även utgått ett påbud om att ingen längre får döpa sina barn till Kim Jong-Un. Och att de som redan bär namnet måste byta.

Omvärlden oroad

Vem som blir den nästa att styra över den kärnvapenutrustade kommunistnationen med 24 miljoner invånare spelar mycket stor roll.

Nord- och Sydkorea befiner sig i en mångårig konflikt sedan Koreakriget slutade med en vapenvila – och inte ett fredsavtal – 1953.

Det isolerade Nordkorea har vid flera tillfällen provsprängt både missiler och kärnvapen och enligt AP bevakar den amerikanska regeringen de kommande dagarnas händelser ”med stor noggrannhet”.