Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Svensken nykter men fet

Publicerad 2015-11-16

Vi dricker och röker mindre, men blir allt rundare om magen.

Ungefär så kan man sammanfatta svenskens allmäntillstånd 2015.

Det är Folkhälsomyndigheten som nu presenterar resultaten av den Nationella folkhälsoenkäten, ett stickprov på svenskens hälsa mätt från ett urval av 20 000 svenskar mellan 16 och 84 år.

Det visar sig att en övervägande majoritet, 70 procent, av Sveriges befolkning anser sig ha ett "gott allmäntillstånd".

Men skillnaderna är stora. Både mellan könen och mellan dem med låg och hög utbildning. Högutbildade män har allra störst chans att känna sig friska. Män rapporterar nämligen överlag bättre hälsa än kvinnor, och hälsan ökar med högre utbildning.

Varannan är överviktig

Enkäten visar också att andelen som röker fortsätter att minska. Så gör även andelen män med en riskkonsumtion av alkohol. Denna minskning syns som tydligast bland unga män.

Men resultaten visar också att vi svenskar fortsätter att lägga på oss onödiga kilon. I dag är varannan svensk överviktig, alltså har ett kroppsmasseindex (BMI) mellan 25 och 30. Var sjunde är fet, det vill säga har ett BMI över 30.

Störst andel med bra eller mycket bra hälsa finns i Jönköpings län, tätt följt av Halland. Störst andel som anser sig ha dålig eller mycket dålig hälsa finns i Kalmar respektive Södermanlands län.

TT