Slutkrånglat för vabbarna

Publicerad 2012-04-12

Nu presenterar Försäkringskassan en antikrångelkatalog

Tycker du att det är krångligt att vabba?

Snart blir det betydligt enklare.

I alla fall om Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör, får bestämma.

Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan.

Han har länge signalerat att han vill underlätta för småbarnsföräldrar som lever under press och har mycket att tänka på.

Nu kommer Försäkringskassans antikrångelkatalog som innehåller totalt 30 punkter med förslag till förbättringar för bland annat dem som vabbar.

Ett antal av förslagen redovisar Dan Eliasson idag på DN Debatt.

Bort med intyg

Bland annat vill Dan Eliasson ta bort intyget om sjukfrånvaro från förskolorna.

– Intyget upplevs som mycket krångligt, faktiskt till den grad att det finns de som avstår från att söka tillfällig föräldrapenning och istället tar ut komptid eller semester.

Istället menar han att man inför "mer riktade kontroller".

Slopad anmälan

En annan sak han vill ta bort är kravet på anmälan om föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.

– Det är ofta svårt att komma ihåg att anmäla VAB första dagen man är hemma med sitt sjuka barn och ibland också vid föräldraledighet. Vi ser inte att anmälan är nödvändig, anser Dan Eliasson.

Fler punkter

Förutom småbarnsföräldrar, vill Dan Eliasson även förenkla sjukskrivningsprocessen för personer utan anställning, genom att ge dem en vecka på sig att komma in med anmälan.

Han tycker också bland annat att reglerna bör förenklas för dem som behöver bidrag till bostadskostnader. Genom att slå ihop bostadsbidrag och bostadstillägg förenklas ansökningsprocessen och reglerna blir enklare.

Politiskt beslut

Det är på regeringens uppdrag som Försäkringskassan har dammsugit lagstiftning, tag till sig av kundernas synpunkter och letat efter förenklingar och förbättringar. Idag lämnar Försäkringskassan över sina förslag till Regeringen.

– Nu är det upp till våra politiker att fånga in våra förslag och göra snabb verklighet av dem, konstaterar Dan Eliasson på DN Debatt.