Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Frankrike gläds – åt tråkig Hollande

Publicerad 2012-05-07

Under hela valrörelsen har världens medier, inklusive jag själv, tjatat om hur okarismatisk och tråkig François Hollande är.

Socialistkandidaten vände ­handikappet till sin fördel – och vann. Möt Monsieur Normal, Frankrikes nye president.

37-åriga lärarinnan Marion sammanfattar vad många tycker när hon med tusentals andra grundligt firar Hollandes seger på Place de la Bastille.

– Sarkozy var ett stort misstag, skriker hon, i ett fåfängt försök att överrösta segerjublet och alla biltutorna, och fortsätter:

– Han har fått fransmännen att skämmas för sin president. Med Hollande kan vi vara stolta igen.

Burop åt Sarkozy

Just då dyker Sarkozys ansikte upp på bildskärmarna. Han ska hålla sitt förlorartal. Tusentals burop fyller den ljumma kvällsluften. Några skriker ”Nu är du slut din stora lögnare”.

– Höger och vänster spelar ingen roll. Det handlar om ära och värdighet, säger Marion.

I valrörelsen gjorde Hollande en grej av den vanligaste kritiken mot honom. Att han är för okarismatisk och blek.

– Jag lovar att bli en normal president i motsats till den onormale vi har nu, upprepade han gång på gång på sina valmöten.

För att visa att han menar allvar tog han i går kväll en vanlig småbil till talartribunen när han höll sitt segertal i sydfranska Tulle där han varit borgmästare.

Budskapet gick inte att ta miste på. Han står med båda fötterna på jorden och i motsats till sin föregångare tänker han inte låta sig förföras av lyxen och de fina salongerna.

Folkomröstning om presidenten

Lika mycket som Hollandes kvaliteter var det missnöjet och hatet mot Sarkozy som fällde avgörandet. Valet blev helt enkelt en folkomröstning om den sittande presidenten.

Sarkozy – som sagt att han lämnar politiken vid förlust – får trösta sig med att han bara är en av många regeringschefer som fått kicken i finanskrisens spår. Ett offer för krisen lika mycket som för sina egna tillkortakommanden.

Hollande är en politisk veteran men saknar helt erfarenhet av de verkliga topposterna. Trots sina många år som parlamentariker har han aldrig varit minister. När han nu blev partiets presidentkandidat var det på grund av sexskandalen som omöjliggjorde Dominique Strauss-Kahn.

Hollande är den lojale partigängaren som kan gå in i ett rum av motstridiga viljor, lyssna på alla och sedan sammanfatta vad de sagt på ett sätt som gör att alla känner sig nöjda.

Han är kompromissernas mästare snarare än konfrontations­politiker. Kommer övriga Europa att darra över Hollandes seger ­eftersom han lovat att riva upp ­europakten?

Kan han infria sina löften?

Lärarinnan Marion skakar på huvudet. Hon tror tvärtom att Frankrikes nye president kommer att visa vägen för resten av Europa. En väg som går via tillväxt och nya jobb i stället för enbart hårda besparingar.

Ändå är det många som i likhet med mig undrar hur Hollande ska kunna infria sina vallöften om 150 000 nya statliga jobb och sänkt pensionsålder när Frankrike redan lever långt över sina tillgångar.

Stämningen är hög på segerfesten vid Bastiljen – men Hollande gör bäst i att ställa in sig på att smekmånaden blir kort.