Havsutsikt till salu!

Publicerad 2012-04-25

"Man kan glädjas med den som köper det här stället"

Skaplig utsikt Fyren Dämman utanför Mönsterås är en unik fastighet som nu är till salu för den nätta summan 25 miljoner kronor.

Har du alltid drömt om att äga en egen fyr?

Nu har du chansen.

Den fantastiska fyren Dämman är till salu.

Prislappen: 25 miljoner kronor.

Tomt på 3 180 kvadratmeter Boytan är fördelat på fyra plan i fyren, samt piren. Totalt 560 kvadratmeter boyta.

– Det ringer förvånansvärt mycket. Det är allt från idrottsmänniskor som tänker ha det som semesterbostad, till utländska spekulanter. Det finns också en del företag som är intresserade, säger den ansvarige mäklaren Pontuz Löfgren.

Flera hundra dog

Fyren Dämman är belägen på ett enda stort grund i Kalmarsund i Mönsterås kommun, där bland annat två stora segelfartyg förliste i mitten på 1800-talet.

Flera hundra människor omkom.

För att rädda liv byggdes Dämman. 1873 var fyra färdig och den var i bruk fram till 1969.

I mitten av 90-talet övergick fyren i privat ägo. Den renoverades för att användas för hotell- och restaurangverksamhet.

Lyxigt sommarhus

Men enligt mäklaren Pontuz Löfgren skulle fyren lika gärna kunna fungera som en lyxig och annorlunda fritidsbostad.

– Idag är det självförsörjande helt där ute. Man har eget elkraftverk, ett eget reningsverk för vatten. Idag kan du leva ett behagligt liv där ute under stora delar av året.

Enklast tar man sig till fyren med båt - eller helikopter. På den östra delen finns det nämligen möjligheter för helikopterlandning på den gjutna plattform som finns på stenpiren.

25 miljoner

Priset för hela fastigheten gör att den inte passar för alla. Man måste plocka fram stora plånboken för priset är hisnande 25 miljoner kronor.

Men utsikten är fantastiskt.

– Man har Blå Jungfrun i norr, Öland i öster, Kalmars fastland i väster och en ograverad utsikt i söder. Man kan glädjas med den som köper det här stället.

För pengarna får man också 560 kvadratmeter boyta, fördelat på fyra plan i fyren, samt piren. Tomten omfattar 3 180 kvadratmeter. Det ingår också cirka 282 000 kvadratmeter vattenyta, vilket motsvarar cirka 300 meters omkrets kring fastigheten.

Dessutom ingår fastigheten Svartsö 1:26 på fastlandet i försäljningen och med på köpet får man också två båtar.

ANNONS