Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Polisen: 200 våldsdåd avvärjda senaste åren

Sofia Hedberg/TT

Uppdaterad 11.45 | Publicerad 04.34

Polismyndigheten har förändrat sitt arbetssätt och är nu snabbare på att inhämta, dela och analysera information, uppger myndigheten. Arkivbild.

Cirka 200 våldsdåd har avvärjts under 2023 och 2024 – ett 20-tal av dem under juni och juli i år – enligt polisens bedömning.

Det handlar exempelvis om att planer på att genomföra skjutningar och sprängningar har stoppats, men även om brandattentat.

Under samma period har nästan 750 sprängningar och skjutningar inträffat, enligt polisens statistik.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att omständigheterna kring förhindrade eller avvärjda våldsbrott varierar. Ett avvärjt dåd innebär att polisen ingriper i nära anslutning till det att ett brott ska begås och ett förhindrat våldsdåd innebär att ingripandet sker under planeringen.

Ett exempel är när en ung person som tidigare varit inblandad i våldsbrott kontrollerades och polisen då hittade vapen och en mordplan i personens telefon. Ett annat är när uppdrag att genomföra våldsbrott har avslöjats vid genomgång av chattmeddelanden..

Polismyndigheten säger att man har blivit snabbare på att inhämta, dela och analysera information samt att upptäcka mönster och avvikelser för våldsdåd. Brottsplaner kan uppdagas tidigare.

”Vi tar inga risker när det gäller liv. Ser vi omständigheter som pekar på nära förestående våldsdåd agerar vi direkt”, säger Johan Olsson, chef för nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten, i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln