Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Nära 700 gripna efter protester i Nigeria

Publicerad 2024-08-03

Personer protesterar under fredagen i Lagos mot de svåra levnadsvillkoren i Nigeria.

Närmare 700 personer har gripits i stora protester i Nigeria. De stora protesterna mot regeringens politik sker för tredje dagen i rad. Uppemot 20 personer uppges ha dödats under gatuprotesterna.

Polisen anklagade demonstranterna för ”väpnat rån, mordbrand och förstörelse av egendom” och landet har infört utegångsförbud för att stoppa proteströrelsen.

På lördagen greps minst 50 demonstranter under protesterna i huvudstaden Abuja, enligt människorättsorganisationen Amnesty Internationals Nigeriakontor, enligt nyhetsbyrån AP.

Polisen har skjutit tårgas för att skingra demonstranter i huvudstaden Abuja utanför Nigerias nationalstadion. Även nio poliser har skadats under protesterna, enligt polisen.

Många nigerianer kämpar med höga levnadskostnader – inflationen ligger på 40 procent – och har svårt att försörja sig. En kampanj på nätet med hashtaggen #EndBadGovernanceInNigeria har fått stora skaror nigerianer att gå ut på gatorna och protestera mot regeringens politik.

Med drygt 220 miljoner invånare är Nigeria världens sjätte folkrikaste land.

Rättad: I en tidigare version angavs det att journalister hade gripits, enligt uppgifter från nyhetsbyrån AP som nu ändrat sina uppgifter.