Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Atefeh, 22, protesterar i Iran: Vi sover rädda varje natt

”Hoppas världen förstår hur modiga vi har varit”

Publicerad 2022-10-30

Iranska Atefeh, 22, är livrädd för att prata med en svensk journalist.

Får den islamiska regimen reda på det kommer de att döda henne, säger hon.

Men hon gör det ändå.

– Vi dödas för några få hårstråns skull. Därför måste vi få ett slut på den här regeringen.

Följ ämnen
Iran

Det börjar bli sen kväll i Iran. Samtidigt som vi gör intervjun hör Atefeh hur några personer börjar sjunga slagord utanför hennes fönster.

De blir fler och fler och ropar högre och högre att de vill ha frihet.

– Jag är så stolt över de här människorna. Jag vill säga till dem att de inte förtjänar en sådan mordisk regering, säger Atefeh.

På fyrtionde dagen efter Mahsa Jina Aminis död i polisarresten hölls en stor demonstration i Atefehs stad. Atefeh deltog också, från en bil tillsammans med några andra demonstranter.

Hon säger att hon var för rädd för att gå ut på gatan.

”Om vi åker till sjukhuset arresterar de oss”

En av hennes vänner blev skjuten. Men det gick inte att åka till sjukhuset.

– Om vi åker till sjukhuset så arresterar de oss.

Vad hände med din vän?

– Hon är veterinär och kunde få tag i en läkare genom några vänner.

Demonstrationen pågick inte länge. Många personer från den den paramilitära styrkan ”Basij” var där, med skjutvapen och batonger.

– Sharif-universitetet är det bästa universitetet i Iran, många genier går där. Basij gick in på universitetet och grep eliten. De är utsedda av Islamiska revolutionsgardet för att förtrycka, säger Atefeh och syftar på händelserna i Teheran i början av oktober.

Demonstranter på gatan i Teheran.

Även med skyddet från en bil är det en risk att delta i protesterna. Många rapporter har kommit om säkerhetsstyrkornas urskillningslösa våld. Många som säger sin åsikt arresteras.

Varför är det värt risken?

– Så många människor har dödats för att de krävt frihet. Vi måste fortsätta på deras väg för att kunna leva ett normalt liv utan våld.

”Stötta oss – vi är ensamma”

Atefeh är besviken på omvärlden. Hon tycker att världsledarna inte gjort tillräckligt, inte på långa vägar, för att få stopp på våldet. Hon vill inte höra mer tomma ord, utan vill se konkreta sanktioner.

Vad skulle du vilja säga till dem?

– Jag ber Europa att stötta oss. Jag ber Europa att inte vara tysta inför förtryck, för olja och pengars skull. Varje dag vaknar vi till nyheter om att våra landsmän dödats. Vi är alla i sorg, så snälla, stötta oss. Vi är ensamma.

Sedan protesterna började för över en månad sedan har regimen strypt tillgången till internet. Folk håller kontakten genom hemgjorda it-lösningar.

– Jag hoppas världen förstår hur modiga vi har varit under de här 40 dagarna.

Efter en demonstration i Istanbul i Turkiet ligger hår kvar på gatan, hår som demonstrerande kvinnor klippt av sig.

”Alla vill ha revolution”

På lördagen, bara timmar innan vår intervju, gick ledaren för Irans revolutionsgarde ut och sa att det här var sista dagen för demonstrationer i Iran. Han varnade folk för att gå ut på gatorna.

Det kommer inte att skrämma folk till tystnad, säger Atefeh.

– Vi får höra om nya mord varje dag. Demonstranterna kan inte vara tysta inför mord under några omständigheter, det kommer aldrig hända.

Atefeh frågar om jag har hört talas om de som dött, de som är unga män och kvinnor i 20-årsåldern och bara ville ha ett normalt liv utan våld, mord och fattigdom.

– Alla som protesterar vill ha en revolution. Det här är en massaker.

”Vi är lika viktiga som George Floyd”

Hon tror inte att människorna i Europa förstår hur omfattande våldet och dödandet är i Iran.

– Om de visste om vår situation så skulle de inse att vi är lika viktiga som George Floyd. Mahsa dödades för vad? Några hårstrån!

Ett plakat från en demonstration i Berlin i Tyskland.

Atefeh säger att hon har hört talas om den svenska politikern som riktade hård kritik mot EU-parlamentets utrikeschef Josep Borrell och klippte av sig håret i talarstolen.

Hon vill tacka alla i Sverige som engagerar sig för Iran.

– Folk ska veta att det iranska folket är väldigt kunniga och välutbildade. Men vi har en regering som mördar.

Flera gånger under intervjun återkommer Atefeh till hur farligt det är att prata med en journalist. Hon ber mig att vara mycket försiktig.

– Du vet, att om regeringen får veta att jag säger de här sakerna kommer de att döda mig. Det här är den islamiska republiken. Vi sover rädda varje natt. Var vår röst.

Atefeh är ett fingerat namn.