Stora oroligheter vid universitet i Teheran
Två veckor att protester: 133 döda
Uppdaterad 2022-10-03 | Publicerad 2022-10-02
Protesterna i Iran fortsätter – och våldet.
Under söndagskvällen kommer uppgifter om att kravallpolis omringat Sharifuniversitetet i Teheran.
Videor uppges visa hur studenter jagas och beskjuts med tårgas.
Protesterna i Iran är inne på 16:e dygnet.
Den mörka siffran, 133 döda, kommer från människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR).Enligt dem finns flera barn bland de dödade finns flera barn.
Exakt vad som pågår i landet är svårt att veta.
Regimen har strypt åtkomsten till internet på flera håll. Iranier fruktar att internationella samtal som förs på traditionella telefonlinjer avlyssnas.
I sociala medier sprids bilder som visar jättedemonstrationer i huvudstaden Teheran och i Mashhad och Kermanshah i väst.
Universitetet omringat av säkerhetsstyrkor
I Teheran samlades studenter vid det ansedda Sharif-universitetet och skanderade ”självständighet, frihet, död åt Khamenei”.
Filmklipp från platsen uppges visa hur kravallpolis jagar studenter ner i universitetets parkeringshus. Ett stort aktivistkonto på Twitter skriver att dussintals studenter gripits.
På ett annat klipp hörs skottljud, som uppges komma från universitetets entré.
Samtidigt som klippen sprids har massor av civila rört sig mot universitetet, och orsakat trafikkaos.
Gnistan som utlöste protestvågen var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.
Hon greps och frihetsberövades av den iranska sedlighetspolisen den 16 september, för att hon inte bar den obligatoriska slöjan – hijaben – på ”rätt sätt”. Tre dygn senare var hon död.
Enligt hennes familj misshandlades hon i häktet, så illa att hon senare dog av skadorna.
Polischef anklagas för våldtäkt
I siffran ingår de 41 personer som ska ha dödats i Zahedan i provinsen Sistan och Baluchistan i sydöstra Iran i fredags, efter en demonstration mot polischefen i regionen. Han anklagas för att ha våldtagit en 15-årig flicka medan hon var frihetsberövad.
41 döda – men exakt vad som hände på platsen är osäkert.
I Irans statligt kontrollerade medier rapporterades att beväpnade separatister attackerade den lokala polisstationen och att flera personer ur det militära revolutionsgardet dödats.
I oppositionella medier rapporteras att demonstrationen mot polischefen möttes av dödligt våld från säkerhetsstyrkorna.
Möts av brutalt våld
Samtidigt fortsätter protesterna mot regimen i stora delar av Iran.
I över två veckor har befolkningen gått ut på gatorna och visat sitt missnöje med det islamistiska förtrycket. Det är den största demonstrationsvågen i diktaturen på flera år.
Demonstranterna har mötts av kraftigt våld från regimens säkerhetsstyrkor. Stundtals har de skjutit skarpt mot de obeväpnade folkmassorna. Hundratals personer har gripits och fängslats.
Stöddemonstrationer världen över
”De iranska myndigheterna har mobiliserat sitt väloljade maskineri av repression för att hänsynslöst slå ned mot landsomfattande protester i ett försök att krossa allt som utmanar dess makt”, skrev Amnesty i ett uttalande på fredagen.
Över hela världen hålls nu demonstrationer till stöd för de iranska kvinnornas kamp mot förtrycket.
Enligt iranska människorättsorganisationer demonstrerade tusentals människor i 159 städer i Nordamerika, Europa och Asien under lördagen för att visa sitt stöd för det iranska folkets kamp.
I Stockholm samlades över 1 000 personer – enligt vissa uppgifter flera tusen – på Norra bantorget och Mynttorget för att visa sin solidaritet.
”Vi är alla Mahsa Amini”, skanderades. Bland annat.