Indien: Skyfall utlöste skred – tiotals döda

TT-AFP

Uppdaterad 11.42 | Publicerad 06.34

Räddningsarbetare letar efter överlevande efter ett jordskred i Wayanad i södra Indien.

Minst ett 60-tal personer har omkommit i skred efter skyfall i delstaten Kerala i södra Indien, rapporterar medier i landet.

Ett stort antal människor har fastnat under lera och jordmassor.

En massiv räddningsinsats pågår för att försöka rädda några av de hundratals människor som har begravts under jordmassorna.

Fler än 200 soldater har sänts till det katastrofdrabbade området Wayanad för att hjälpa till med sök- och räddningsinsatser.

En kollapsad bro har försvårat räddningsinsatserna som har pågått sedan tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid.

Kerala har drabbats av skyfall de senaste dagarna. Enligt Indiens meteorologiska institut har närmare 280 millimeter regn fallit på bara ett dygn.

Monsunregn är ett naturligt inslag i det lokala klimatet – men enligt forskare har regnen blivit mer oberäkneliga. Mängden nederbörd har också ökat, vilket har lett till fler jordskred och översvämningar.

Forskare varnar också för att ett intensivt bostadsbyggande i översvämningsdrabbade områden kan få katastrofala följder.

I en rapport från 2013 föreslogs att en tredjedel av de aktuella bergstrakterna i Västra Ghat bör klassas som ekologiskt känsliga områden med begränsad bebyggelse, men rekommendationerna har inte följts.

Tidigare i sommar ledde Intensiva monsunregn till översvämningar i stora delar av Bombay (Mumbai).

I Kerala dödades minst 25 människor i översvämningar och jordskred 2021. Några år tidigare, 2018, dödades nästan 500 människor under den värsta översvämningen som drabbat Kerala på närmare hundra år.