Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Norsk pappa: Dödad "Hamasledare" är min son

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-30 10.09

Den israeliska militären slår för tredje dagen i rad mot mål på ockuperade Västbanken.

Israel hävdar att en lokal Hamasledare – enligt medierapporter en norsk medborgare – har dödats. Familjen i Norge tillbakavisar att han skulle vara terrorist.

Tre personer har dödats i en drönarräd mot en ”terroristcell” i Jenin på Västbanken, uppger Israels militär (IDF). Enligt militären tillhör samtliga dödade Hamas, varav en uppges vara lokal ledare för islamiströrelsen.

Det tillbakavisas dock av 31-årige Wesam Khazems familj i Norge, skriver tidningen VG. Familjen i Skien i södra Norge nåddes av dödsbudet via bekanta som sett sonens namn och bild i nyhetssändningar.

– Min son var ingen terrorist. Han var en vanlig person som jobbade på en byggfirma. Han försökte få sin fru till Norge men fick avslag tre gånger. Därför flyttade han tillbaka till Västbanken, säger pappan Ayman Zeidan Khazem till VG.

Enligt tidningens uppgifter bodde han på Västbanken med fru och två döttrar.

Pengar och vapen

Enligt Israel ska han ha både genomfört och samordnat skjutningar och bombdåd mot israeler. Khazem sköts till döds i sin bil, uppger militären. I bilen hittades vapen, pengar och sprängämnen, enligt bilder släppta av IDF.

VG har kontaktat Israels militär och norska UD för att bringa klarhet i saken.

Israels militär inledde den pågående militära operationen på ockuperade Västbanken i onsdags, med uttalat syfte att bekämpa Hamas och Islamiska jihads lokala grenar. Sedan dess uppges 19 palestinier ha dödats, en siffra som båda sidor i konflikten bekräftat.

På fredagen hörde en AFP-journalist på plats höga explosioner från ett flyktingläger i Jenin, samtidigt som tjock rök sågs stiga mot himlen.

FN varnar

Operationen är den största på Västbanken på länge, sade Anders Persson, statsvetare på Linnéuniversitetet och expert på Israel-Palestina-konflikten, till TT på torsdagen.

– Dödstalet tickar uppåt och vi ser Israel använda kraftigare vapen än tidigare, sade han.

FN varnar för att räderna på Västbanken eldar på en ”redan explosiv situation” och pressar Israel att avsluta sin militära insats. Enligt källor till The Times of Israel ska den dock fortgå i ytterligare flera dagar.

Enligt det palestinska hälsodepartementet har långt över 600 palestinier på Västbanken dödats sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut i oktober i fjol.