Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Israelisk gisslan fritagen från tunnel i Gaza

TT

Uppdaterad 16.07 | Publicerad 14.40

En 52-årig man som tagits som gisslan av Hamas har befriats av den israeliska militären (IDF).

Han hittades vid liv i en tunnel i Gaza, uppger militären.

Den av Israel namngivne mannen, Qaid Farhan al-Qadi, arbetade som vakt på en fabrik på en kibbutz när terrorstämplade Hamas genomförde attacker mot Israel den 7 oktober.

al-Qadi kommer från ett beduinsamhälle, där en majoritet av de boende är muslimer.

IDF säger att fritagningen gjordes vid ”en komplex insats i södra Gaza”. Den fritagne uppges vara vid god vigör och undersöktes på tisdagen på sjukhus.

”Ett mirakel”

al-Qadi har två fruar och är pappa till elva barn. Israeliska mediebolaget Keshet 12 visade hur hans familj tog sig till sjukhuset sedan de fått veta att han var vid livet.

Organisationen som verkar för att de gisslantagna ska befrias sade att al-Qadis möjlighet att återvända hem ”är ingenting annat än ett mirakel; han har uthärdat 326 dagar i fångenskap”.

Men organisationen Hostages families forum konstaterade samtidigt i ett uttalande att det enda sätter att få en majoritet av de gisslantagna fria är genom en uppgörelse.

Organisationen får visst medhåll från IDF:s talesperson Daniel Hagari, som sade att man samlar in mer underrättelseinformation för nya insatser – men att det inte räcker:

”Vi kan inte få hem alla enbart genom räddningsinsatser.”

I förra veckan kunde israelisk militär återbörda kvarlevorna av sex gisslantagna i södra Gaza.

Israel bedömer att 104 av de 251 gisslan som fördes bort av Hamas den 7 oktober fortfarande finns i Gaza, bland dem 34 som bekräftats döda av IDF.

Åtta fritagna

Hittills har IDF lyckats frita åtta gisslantagna i militära insatser; varav två där många palestinier dödades. Omkring 1 150 personer beräknas ha dödats i terrorattacken, merparten civila.

Sedan Israel förklarade krig mot Hamas efter attacken har fler än 40 000 människor i Gaza dödats i israeliska anfall, enligt hälsomyndigheter i den Hamaskontrollerade landremsan.

Stora demonstrationer mot premiärminister Benjamin Netanyahus sätt att driva kriget – och oförmåga att få hem gisslan – har hållits i flera israeliska städer sedan krigsutbrottet.

ANNONS