Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

"En politik som riskerar fler terrordåd"

Publicerad 2024-06-04

Charlie Weimers (SD), Alice Teodorescu Måwe (KD) och Tomas Tobé (M) under SR:s Ekots slutdebatt inför EU-valet på söndag.

Centerpartiet för en politik som leder till taggtråd och betonggrisar på Drottninggatan, säger SD:s toppkandidat Charlie Weimers i SR:s slutdebatt

– Det är ett bedrövligt sätt att uttrycka sig på, säger Centerns Emma Wiesner.

Partiernas toppkandidater i EU-valet drabbade samman i Sveriges Radios slutdebatt på tisdagen. Tongångarna gick heta om migrationen, en fråga som splittrar partierna.

Emma Wiesner anklagade först ”taggtrådshögern” för att inte ta ansvar och stå upp för den migrationspakt som tagit nästan tio år för EU att förhandla fram.

Sverigedemokraterna har gjort att bygga murar i Europa till sin stora valfråga.

I en ordväxling kontrade Weimers att om EU:s gräns inte säkras så blir det taggtråd och betonggrisar på Drottninggatan. Han syftade på terrordådet i Stockholm 2017, där gärningsmannen vistades olagligt i Sverige. Fem personer dödades i dådet.

”Bedrövlig retorik”

Efter debatten utvecklar SD:s toppnamn resonemanget.

– Hennes politik leder till behov av mer taggtråd, fler betonggrisar och riskerar att leda till fler terrordåd i Sverige och Europa, genom att man inte har kontroll på invandringen.

Centerpartiets toppkandidat vänder sig starkt mot den beskrivningen.

– Det är otroligt anmärkningsvärt. Det är en bedrövlig retorik. Det är polariserande, bedrövligt och samma typ av utspel som vi sett från Kristdemokraterna där man utmålar islam och muslimer som islamister, säger Wiesner.

Moderaternas kandidat Tomas Tobé, som gärna vill samarbeta med Sverigedemokraterna i EU efter valet, vill inte kommentera Weimers retorik.

– Alltså, varför ska jag sänka mig till den här nivån som vi ser från ett stort antal partier som kastar omdömen om varandra på det här sättet?

KD: Skådespeleri

En annan het fråga var de senaste dagarnas diskussion om eventuella samarbeten med ytterhögern, där S angrep både SD och KD.

– Om du får rätt får vi ett samarbete i EU mellan konservativa och högerpopulister med ryssvänliga partier, mitt i ett Europa där vi har krig, säger Heléne Fritzon till Weimers, och fortsätter:

– Med alla dina påståenden sol-och-vårar du svenska folket inför EU-valet.

Charlie Weimers framhåller att förhandlingar om stödet till Ukraina inte skulle ingå i ett samarbete med ytterhögern.

Även KD:s Alice Teodorescu Måwe tillbakavisar Fritzons påstående om samarbete med högerextremister.

Hon säger att KD inte kommer att göra upp med partier som inte är för Ukraina.

– Det är det besked jag gett under hela valrörelsen, så du kan sluta med det där skådespeleriet.