Aftonbladet

Dagens namn: Uno

SD-toppen Charlie Weimers inför EU-valet: Vi ändrar spelplanen

Publicerad 2024-05-12

Charlie Weimers, SD.

Sverigedemokraternas EU-valslogan är ”Mitt Europa bygger murar”.

När partiet samlas för att få igång valmaskinen eggar SD-toppen Charlie Weimers partikamraterna med tal om ett pågående folkutbyte i Sverige och Europa.

– Demografin avgör allt.

– Vår korsriddare i Bryssel!

Efter introduktionen av konferencieren stegar Sverigedemokraternas toppkandidat Charlie Weimers upp på scenen.

– Känner ni inte hur högervindarna blåser i Europa? Friska, konservativa vindar! säger Weimers till sina partikamrater.

SD har samlats på Münchenbryggeriet i Stockholm för att starta partiets EU-valkampanj.

Tal av partisekreterare, kommunikationschef och Charlie Weimers ska få partidistrikten på tårna inför valdagen den 9 juni.

SD försöker hålla i sitt momentum. Att fortsätta växa är centralt för att partiets självförtroende inte ska naggas.

– Här i Sverige driver vi sverigedemokrater på för den striktaste migrationspolitiken i EU. Steg för steg ändrar vi spelplanen, säger Weimers i sitt tal.

Jimmie Åkesson under SD-kickoffen i Stockholm.

Hävdar pågående folkutbyte

Bakom podiet på scenen står partiets valslogan ”Mitt Europa bygger murar”. På temat talar Charlie Weimers om ett påstått folkutbyte i Sverige och Europa.

– Demografin avgör allt, slår Weimers fast.

– Invandringen från islamiska länder håller på att förändra vår samhällsväv i grunden. Inom vår livstid kommer Malmö att bli en majoritetsmuslimsk stad. Hela områden är i dag förlorade, de är inte längre svenska.

Retoriken om ett folkutbyte har kallats för ”en högerextrem konspirationsteori” av forskare vid Göteborgs universitet och kritiserats av Svenska kommittén mot antisemitism.

Enligt Statistiska centralbyrån är 20 procent av Sveriges befolkning född i utlandet.

”Hela områden är i dag förlorade, de är inte längre svenska”, säger Weimers.

I en undersökning av Novus från november förra året uppgav en procent av de svarande att de tillhör religionen islam. Nästan 65 procent uppgav att de tillhör kristendomen.

– Om EU:s yttre gräns fortsätter att läcka, kommer framtiden ändå vara mörk. Vi kommer att få uppleva en långsam islamisering av hela Europa, säger Charlie Weimers i sitt tal till partiet.

Hoppas på nya samarbeten

SD har sedan valet för första gången en central maktposition i svensk politik. Den positionen har de fått av M, KD och L genom Tidöavtalet.

Men i EU-parlamentet ser det annorlunda ut. Där har varken M, KD eller L något med SD att göra.

Charlie Weimers hoppas att en rejäl framryckning från högerpartier ute i Europa i valet i juni ska tvinga Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp, EPP, till förhandlingsbordet nästa mandatperiod.

– Kan det bli en majoritetskonstellation som påminner om Tidösamarbetet så är vi naturligtvis beredda att vara en konstruktiv part för en bättre energipolitik med kärnkraft, för en stramare migrationspolitik, säger han.

Att fortsätta växa är centralt för SD.

– Moderaternas partigrupp kommer fortfarande att vända sig till Socialdemokraterna när det gäller att driva igenom maktöverföringar till Bryssel. Men om vi pratar klimat, energi, migration, kriminalitet, industri, näringsliv så ser jag jättestor potential för oss att vara med och arbeta för våra ståndpunkter.

”Stoppar illegal migration”

M och S samarbete med varandra och den liberala och gröna gruppen i EU-parlamentet har kraftigt begränsat SD:s inflytande i Bryssel.

Det förargar SD:s ”korsriddare”, vars kampanj på kontinenten rönt begränsad framgång i jämförelse med vad partiet fått igenom hemma i Sverige.

Charlie Weimers beskriver Moderaternas agerande i parlamentet, att löpande komma överens med den socialdemokratiska och den liberala partigruppen, som en ”40 år gammal decemberöverenskommelse”.

– Är man i en slags majoritetsställning som Tomas Tobé (Moderaternas toppkandidat reds. anm.) så kan man vara med och påverka. Vi har bedrivit opposition och jag tycker vi har gjort det framgångsrikt.

SD har gjort stor sak av att partiet har röstat nej till många förslag i EU-parlamentet som man anser går emot svenska intressen.

Men att konsekvent trycka på röd knapp i omröstningar innebär att man inte får vara med och förhandla de större frågorna.

Weimers hoppas att en framryckning från högerpartier ute i Europa ska tvinga Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp till förhandlingsbordet.

Charlie Weimers anser trots det att han och SD har haft inflytande under mandatperioden.

– Det jag skulle vilja peka på är hur vi har rört migrationsdebatten från att ha handlat om öppna gränser i början av mandatperioden till att faktiskt mer och mer handla om hur vi säkrar gränsen, hur vi stoppar illegal migration, säger han.

”Måste klara att omprioritera”

Moderaternas Tomas Tobé har sagt att hans parti inte kommer att samarbeta med partier som försvagar rättsstaten eller inte ställer sig bakom stöd till Ukraina.

Om EU skulle ta pengar från olika program, till exempel regionalstöd, och i stället lägga på Ukrainastöd, så skulle SD stödja det, säger Charlie Weimers.

– EU måste klara av att omprioritera framför att låna pengar till det här. Vi kan ta pengar från ineffektiva regionalfonder och lägga dem på att stödja Ukraina.

Om det skulle gå sämre för Ukraina i kriget och frågan om upplåning skulle komma på bordet, då röstar ni nej?

– Vår utgångspunkt är att undvika det så långt det är möjligt men vi måste vara ödmjuka inför att läget kan ändra sig.

Det är ingen röd linje?

– Nej.

ANNONS