Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Så påverkar det vita snuset hälsan

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-05-31

Många unga uppfattar vitt snus som fräschare och mindre hälsoskadligt än vanligt snus. Arkivbild.

Hur påverkar det vita snuset vår hälsa – och är det smart att byta brunt snus mot vitt? Mycket är än så länge oklart, men det här är vad forskarna vet.

Allt fler svenskar använder vitt snus, som inte innehåller tobak men nikotin som utvunnits ur tobak. Hur de små vita påsarna påverkar hälsan är ännu delvis okänt, men en ny rapport av forskare vid Göteborgs universitet har sammanställt vad forskningen visar hittills.

1. Risk för beroende?

Halten beroendeframkallande nikotin varierar kraftigt mellan olika sorters vitt snus – i vissa är den betydligt lägre än i vanligt snus, i andra dubbelt så hög, enligt rapporten.

Men att veta hur mycket nikotin man får i sig kan vara svårt, bland annat eftersom det saknas enhetlig märkning, menar Louise Adermark, en av forskarna.

Hon ser en risk för att vitt snus fungerar som inkörsport till andra nikotinprodukter.

– Ett argument som lyfts fram för snuset är att det är bättre än att röka, men det verkar inte gälla för ungdomar.

Studier på en annan så kallad tobaksfri produkt, e-cigaretter, visar att tonåringar som använder dem oftare börja röka vanliga cigaretter. Studier på djur visar även att nikotin ökar suget efter alkohol.

2. Vad händer i munnen?

Snusande kan orsaka förändringar i munnens slemhinna, och den risken är större för vitt snus som kan ha högre pH-värde än brunt snus. Smaksättningarna – som attraherar många unga – kan också skada cellerna, enligt Adermark.

– Studier visar att hälften av användarna får skador i munslemhinnan. De kan försvinna när man slutar, men vi vet väldigt lite om långtidseffekterna.

3. Finns andra effekter?

Det är känt att nikotin påverkar hjärta och kärl, till exempel ökar blodtryck och hjärtfrekvens, även om studier på just vitt snus saknas.

Även nitrosaminer, som finns i tobak och ökar cancerrisken, har påvisats i vitt snus trots att det inte innehåller tobak.

Nikotin påverkar även hjärnan och att vitt snus lockar unga är på så vis särskilt oroande, menar Adermark.

– Många studier visar att växande hjärnor är känsligare.

4. Är vitt snus bättre än vanligt snus och cigg?

– Vitt snus innehåller färre kända gifter, men man ska vara medveten om risken för beroende och att vi inte vet hur hälsan påverkas, säger Louise Adermark.

Hon påpekar att mycket av forskningen kring vitt snus är gjord på uppdrag av tobaksindustrin, med risken att negativa resultat inte publiceras.

– Det tog lång tid innan vi förstod hur skadliga cigaretterna är, och risken är att det blir samma situation nu.