15000 hushåll utan ström

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-23

Östergötland, Småland, Blekinge och Öland drabbade

Tusentals hushåll i mellersta och södra Sverige blev utan ström efter snöovädret natten till tisdagen.

Sammanlagt var över 15000 abonnenter drabbade under eftermiddagen.

Ännu vid 16-tiden på tisdagen var nästan 8000 av Vattenfalls kunder i mellersta Sverige utan ström och Sydkraft rapporterade avbrott för cirka 7000 elkunder i Östergötland, Småland, Blekinge och Öland vid samma tidpunkt. Huvuddelen av dem bor på Öland – där var omkring 5000 personer utan ström.

Även Telge Energi rapporterade om driftstörningar söder om Södertälje. Under eftermiddagen var omkring 1500 av bolagets abonnenter utan ström.

Samtidigt kom varningar om att tilltagande blåst under tisdagen kunde förvärra situationen.

Mörkt på Öland

Under kvällen var över 7000 abonnenter utan ström. Sydkraft rapporterade vid 21-tiden avbrott för cirka 1800 elkunder i Östergötlands och Kalmar län. Värst var det på Öland med omkring 1000 strömlösa hushåll.

Samtidigt saknade nästan 4000 av Vattenfalls kunder i Stockholms län och i Sörmland el.

Telge Energi hade driftstörningar söder om Södertälje som slog mot cirka 1400 kunder.

– Blöt snö och blåst gör att grenar och träd välter in i ledningsstolparna, sade Anna Lihr, informationsansvarig vid Vattenfalls eldistribution, till TT.

Ny tvångslag

Från årsskiftet riskerar elbolag som inte underhåller sina nät tillräckligt att drabbas av tvångsförvaltning, på samma sätt som i dag sker med dåligt skötta hyreshus på fastighetsmarknaden.

Den nya lagen är ett resultat av kritiken som drabbade elbolagen i samband med flera långa elavbrott under de första åren på 2000-talet.

Men branschföreträdare tror inte att lagen kommer i bruk särskilt ofta, eftersom elbolagen har förbättrat kvalitén på sina nät.

Överdirektör Håkan Heden på övervakande Energimyndigheten håller i stort sett med. Ett elavbrott på ett eller ett par dygn räcker inte för att gå till domstol, anser han.

Flera svåra olyckor och en mängd avåkningar inträffade också i snöovädrets spår.

Dödsolycka i Länna

I Länna söder om Stockholm omkom en man i en personbil som kolliderade med en stillastående plogbil på väg 73. Och söder om Västervik pågick ännu på tisdagen saneringsarbetet efter en tankbilsolycka på måndagen då omkring 32500 liter bensin och dieselolja tros ha läckt ut.

– Saneringsarbetet kommer troligen att ta flera veckor eftersom det har pratats om att vägbanken måste grävas upp, säger Jan Martinsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Västervik.

Mycket nederbörd har gjort att både dieselolja och bensin hunnit sprida sig till vattendragen i området som leder ut mot havet. Sveriges Radio Kalmar rapporterar att läckaget kan vara ett av de hittills största i Sverige när det gäller oljeprodukter.

Höga vågor

Vädret fick även konsekvenser för färjetrafiken. Destination Gotland fick ställa in turer mellan Visby och Nynäshamn på tisdagen på grund av det hårda vädret.

Enligt planerna skulle de båda kvällsturerna till Nynäshamn och Oskarshamn kunna avgå – dock ett antal timmar försenade.

– Vi har haft fyra till fem meter höga vågor här utanför, men enligt prognosen ska de nu börja lägga sig, säger Destination Gotlands vd Sten-Crister Forsberg till TT på tisdagseftermiddagen.

Redan på måndagen förberedde sig SAS genom att ställa in ett 30-tal av tisdagens flygningar till och från Arlanda.

Vädret bedarrade dock under tisdagen och prognosen för onsdagen såg gynnsam ut.

– I natt blir det klart och kallt på de flesta håll. Sedan börjar det mulna på västerifrån och det kommer så småningom in ett nytt område av snöfall mest över de västra delarna av Svealand och Norrland. Men det är inga jättemängder nederbörd vi väntar, säger Sten Laurin på SMHI till TT.

Robert Triches/TT , Daniel Kjellberg/TT

Följ ämnen i artikeln