Kamprad tog tillbaka sitt bonuslöfte i år

Publicerad 2012-12-21

Bonussveket skapar uppror på varuhusen

För ett år sedan lovande Ingvar Kamprad alla IKEA-anställda lika stor bonus. Nu har han backat.

Ingvar Kamprad,86, svek i går bonuslöftet.

För ett år sedan lovade han lika bonus för alla Ikea-anställda.

Nu backade han:

– Jag tänkte mig inte för, sa han under julfesten i Älmhult.

I går höll Ingvar Kamprad, 86, sitt årlig jultal inför de anställda i Älmhult, först för centrallagret på eftermiddagen sedan för varuhuset på kvällen.

Många av de anställda blev då besvikna.

– De hade väntat sig att han skulle berätta mer om det bonussystem som han tidigare utlovat till alla anställda. Men det blev inte så, säger en källa till Aftonbladet.

"Jag gjorde tabben"

För precis ett år sedan lovade Ingvar Kamprad att Ikeas anställda skulle få mer än bara en julfest framöver. Grundaren påstod att alla 126 000 anställda skulle få en lika stor del av kakan i vinstdelningssystemet.

I går backade han.

– Förra året, när jag såg att det gått riktigt bra för oss, gjorde jag tabben inför den här publiken: Låt oss se till att det blir lite över till oss själva också, sa Ingvar Kamprad enligt Smålandsposten.

Det gäller inte alla. Vissa får fortfarande bonus – cheferna.

Regler stoppade bonus

Enligt Smålandsposten var bonusprogrammet inte förankrat hos Ikeas styrelseordförande Göran Grosskopf. Det var inte så enkelt att lösa eftersom regler för vinstutdelning kan skilja sig åt mellan olika länder.

– Jag tänkte mig inte för, fortsatte Kamprad.

Han myntade i stället ett nytt löfte om att bonusen någon gång framöver ska gå i hamn. När är ännu oklart.

– Det tar längre tid att få till detta men de hoppas kunna komma med ett besked under kommande år. Det är väl klart att alla vill ha en bonus om de får välja, säger en Ikeaanställd till Aftonbladet.

Med en bonus på exempelvis 10 000 kronor per person skulle den totala bonussumman bli över 1 miljard kronor, uppger Dagens Industri.

DI uppger också att Ikeas vinst under 2011 steg med 15 procent till 33 miljarder före skatt.